Vermikompostovanie a FAQ: 21 odpovedí na najčastejšie kladené otázky

 

Zasadili ste otázky o vermikompostovaní a my sme vypestovali odpovede! Od začiatku projektu Bioodpad je poklad, ktorý realizujeme vďaka podpore Fondu pre neziskové organizácie, zaznamenávame vaše otázky o kompostovaní, ktoré zbierame z nášho informačného mailu a Facebooku, ako aj z osobných stretnutí.

Za rok a štvrť realizácie projektu sme dostali viac ako sto otázok. Tie najčastejšie nájdete v tomto článku. Pod otázky sadíme priame odpovede, takže ak má vaše kompostovanie nejakú muchu, pozrite sa sem, možno tu nájdete odpoveď na svoju otázku. A ak nie, svoje otázky smerujte na info@kokoza.sk alebo nám napíšte na našu stránku na Facebooku. Otázku budeme kompostovať hneď, ako to bude možné.

 

Kam s vermikompostérom? Doma alebo von? Aké teploty dážďovky zvládnu?

Vermikompostovanie prebieha počas celého roka. Vermikompostér môžete mať v interiéri aj exteriéri. Dôležité je vždy zabezpečiť pre dážďovky optimálnu teplotu okolo 20 °C a správnu vlhkosť substrátu. V zime by vermikompostér nemal zostať vonku bez izolácie, aby nepremrzol, a v lete by nemal byť vystavený priamemu slnečnému žiareniu, aby sa zabránilo odparovaniu vody a prehriatiu. Teplota počas vermikompostovania by nemala klesnúť pod 5 °C a nemala by prekročiť 25 °C.

 

Čo do vermikompostéru patrí a čo nie?

Do vermikompostéru patria najmä zvyšky zeleniny a ovocia, napríklad zemiakové šupky, ohryzky z jabĺk, zelené vnate atď. Nezabudnite na čajové vrecúška, dážďovky sa v nich často a rady rozmnožujú, ale pozor na tie umelohmotné (zvyčajne v tvare pyramídy pri drahších čajoch). Vhodná je aj kávová usadenina, papierové kávové filtre, zvyšky varenej zeleniny, rozdrvené vaječné škrupiny, papierové obrúsky, navlhčená papierová lepiaca páska, suché pečivo, zvyšky izbových a vonkajších rastlín.

 

Do vermikompostéru nepatria chuťovo výrazné potraviny, ako je zázvor alebo veľké množstvo citrusov, ďalej mliečne výrobky, mäsové výrobky, kosti, olej, bravčová masť a iné tuky.

 

Aké dážďovky sa používajú pri vermikompostovaní?

Takzvané kalifornské dážďovky boli vyšľachtené na vermikompostovanie. Kvôli ich prúžkovanému vzhľadu sa v angličtine nazývajú tiger earthworms. Tento druh dážďoviek je prispôsobený na konzumáciu organických zvyškov. Naše české a slovenské dážďovky v rovnakých podmienkach nepodávajú taký veľký výkon.

 

Kde môžem získať násadu dážďoviek pre svoj vermikompostér?

Pozrite si mapu komunitných záhrad na www.mapko.cz alebo sa pridajte k niektorej z našich skupín na Facebooku. Podrobnosti nájdete tu. Vyhľadajte na mape násady dážďoviek od ľudí v kategórii "Vermikompostér". V tejto kategórii nájdete tých, ktorí sa rozhodli kompostovať sami a prihlásili sa na mapu, aby podporili ostatných. Budeme radi, ak sa na mapu pridáte, keď bude váš kompostér plne funkčný.

 

Nezapácha vermikompostér?

Správne prebiehajúci proces vermikompostovania nezapácha. Ak áno, niekde robíte chybu. Na vine môže byť vysoká alebo nízka vlhkosť, nevhodná teplota alebo nevhodný odpad, nedostatok vzduchu (nedostatok otvorov vo veku), mŕtve dážďovky v zbernej nádobe, nadmerné množstvo plesní alebo hniloba organických zvyškov (lokálne a malé výskyty plesní sa dajú zahrabať).

Častým dôvodom je nahromadenie veľkého množstva organických zvyškov, ktoré dážďovky nestihli spracovať. Hromadenie organických zvyškov tiež zvyšuje vlhkosť substrátu, ktorý potom hnije a zapácha. Odporúčame dôkladne skontrolovať celý vermikompostér a odstrániť všetky kusy odpadu, ktoré by mohli spôsobovať tento problém. Prípadne začnite znovu vo vymytom vermikompostéri a s vybranými dážďovkami z vermikompostéra.

 

Líši sa spôsob vermikompostovania na začiatku a neskôr?

Áno, a je veľmi dôležité mať to na pamäti. Dajte dážďovkám čas, aby sa usadili a rozmnožili, nezahlcujte ich potravou hneď od začiatku. To, že sa dážďovky usadili, spoznáte podľa toho, že rýchlejšie spracujú potravu, ktorú im dávate, a budete ich môcť kŕmiť častejšie.

 

Mal by som kompost pravidelne prehrabávať?

Nie. Zvedavci pozor, neodporúča sa prehrabávať kompost, najmä v počiatočných štádiách rozmnožovania, a povzbudzujte k tomu, aby kompost neprehrabávali, aj vaše deti.  Potravu pridávajte navrch. Je to preto, aby ste dážďovky nerušili a tiež preto, aby ste im nerobili zmätok v ich domove - na určitých miestach kladú vajíčka.  Iba ak sa vám kompost zdá príliš vlhký alebo nedostatočne prevzdušnený, jemne ho prehrabte.

 

Ako dlho trvá skompostovanie jednej nádoby?

Buďte trpezliví, trvá to približne 2-3 mesiace. To, že máte už rozbehnutý vermikompostér, spoznáte podľa  vznikajucého čaju z dážďoviek.

 

Čo mám robiť, keď mám nádobu plnú?

Keď naplníte jednu nádobu a zdá sa, že dážďovky už čoskoro nebudú mať čo jesť, založte ďalšie poschodie ako na začiatku vermikompostovania. Približne do 3 týždňov by ste mali mať dážďovky nasťahované, ale pre istotu to skontrolujte. Vermikompost zo spodného poschodia potom môžete použiť ako hnojivo alebo ho vysušiť na neskôr.

 

Čo s dážďovkami, keď idem na dovolenku? Existuje nejaké stráženie?

Stráženie dážďoviek zatiaľ nikto neponúka, ale vy môžete byť úplne pokojní. Ak sa chystáte na dovolenku, nemusíte sa ničoho obávať. Dážďovky dokážu bez problémov prežiť štrnásťdňovú hladovku. Bez potravy však vydržia maximálne štyri týždne.

 

Ako sa používa a riedi dážďovkový čaj?

Čaj z dážďoviek je vynikajúcim tekutým hnojivom pre bylinky, izbové rastliny a záhradu. Obsahuje vysoké množstvo živín a enzýmov, ktoré pomáhajú rastlinám rásť a udržujú ich odolné voči škodcom. Čaj z dážďoviek môžete stočiť do plastovej alebo sklenenej fľaše. Ideálne je čaj zriediť s vodou v pomere aspoň 1:1. Zriedeným čajom z dážďoviek polejte rastliny alebo ho nastriekajte na ich listy.

 

Čo mám robiť s vermikompostom alebo čajom z dážďoviek, ktoré nevyužijem?

Každý, kto pestuje, kompost a čaj z dážďoviek ocení. Ak nenájdete nikoho, kto by kompost využil na pestovanie, vysypte vermikompost ku stromom, kríkom a môžete ním hnojiť aj nádoby s verejnou zeleňou. To isté môžete urobiť aj s čajom z dážďoviek.

 

Ak budem vermikompostovať, rozmnožia sa mi doma octové mušky?

Octové mušky môžete dať do vermikompostéra spolu s organickými zvyškami (vajíčka môžu byť nakladené na ovocií) alebo mušky vletia do vermikompostéra a nakladú vajíčka. Je dôležité zabrániť muškám, aby vnikali do kompostéra. Neotvárajte preto vermikompostér príliš často alebo na príliš dlho, skontrolujte, či sú nádoby dobre upevnené. Čerstvé organické zvyšky zakopávajte do materiálu, ktorý už je spracovaný. Octomilky môžete chytať pomocou mucholapiek, návnad alebo ich vysávať vysávačom.

 

Prečo nemám vo svojom vermikompostéri dostatok malých dážďoviek?

Ak máte nedostatok malých dážďoviek, je to signál, že sa dážďovky nerozmnožujú. S najväčšou pravdepodobnosťou je to spôsobené zlou podestielkou, nevhodnou vlhkosťou alebo zložením potravy.

 

Prečo mám vo svojom vermikompostéri toľko malých dážďoviek?

Môže nastať aj táto opačná situácia. Ak máte veľké množstvo malých dážďoviek, je ideálne urobiť niekomu radosť a darovať násadu vyliahnutých dážďoviek. Ak ich nikto z vašich známych nechce, môžete sa obrátiť na nás, radi si vaše prebytky prevezmeme. Ak kompostujete s kalifornskými dážďovkami, určite ich nepúšťajte von. Do voľnej prírody totiž nepatria.

 

Vo svojom vermikompostéri mám pleseň. Čo mám robiť?

Ak sa počas vermikompostovania objaví pleseň, odstráňte plesnivé kúsky z vermikompostéra alebo ich viac zakopte.

 

Môj vermikompostér je príliš vlhký. Čo môžem urobiť?

Ak je materiál vo vermikompostéri príliš vlhký, môžete jeho vlhkosť znížiť vložením rozdrobeného suchého papiera.

Môj vermikompostér je príliš suchý. Je to problém?

Kompostér nesmie vyschnúť. Ak je materiál pri vermikompostovaní príliš suchý, môžete zvýšiť jeho vlhkosť navlhčením materiálu vo vermikompostéri, napr. pomocou rozprašovača alebo vložením natrhaného mokrého papiera do vermikompostéra.

 

Neutečú mi dážďovky?

Ak majú dážďovky potravu priamo pod nosom, nemajú dôvod utekať. Ak sa tak však stane, skontrolujte, či sú vedrá správne postavené a zacvaknuté do seba. Ak je všetko správne zostavené, dážďovky nemajú kam utiecť.

 

Dážďovky nachádzam v zbernej nádobe mimo kompostéra. Čo je zle?

Dážďovky by nemali samy liezť do zbernej nádoby, ani mimo vermikompostéra. Ak tak urobia, znamená to, že sa im niečo vo vnútri nádoby nepáči. Možno je to prebytok potravy, preto ju trochu obmedzte. Možno nemajú dostatočný prísun vzduchu, skontrolujte, či vlhkosť vo vermikompostéri nie je príliš vysoká, či má vermikompostér dostatok vetracích otvorov, prípadne ich pridajte.

 

Ako často mám čistiť vermikompostér?

Odporúča sa vyčistiť spodnú časť po odstránení dážďovkového čaju a takisto poschodie po odstránení vermikompostu. Zvýši sa tým životnosť vášho vermikompostéra.

 

Väčšina problémov, ktoré sa vyskytnú, je riešiteľná, zachovajte pokoj, časom a praxou sa všetko naučíte. Odporúčame vám vyhradiť si 1 až 4 týždne na učenie a experimentovanie.

 

Otázky boli zozbierané a zodpovedané vďaka podpore grantu z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska v rámci fondov EHP.

 

 

A tiež magistrát hlavného mesta Prahy