Ako sa zbaviť škodcov vo vermikompostéri

 

Život vo vermikompostéroch je veľmi pestrý. Edafón (= súbor živých organizmov v pôde) je dôležitou súčasťou vermikompostéra, aj keď je väčšinou okom neviditeľný. Bohužiaľ, k prospešným živočíchom sa niekedy pridávajú aj otravní škodcovia. Ako rozoznať hmyzích zloduchov od pôdnych hrdinov a ako sa zbaviť škodcov vo vermikomposte?

 

Najprv pomocou našich otázok zistite, kto u vás žije, a bližšie sa zoznámte s obyvateľmi vášho vermikompostéra. Ak ide skutočne o škodcov, prečítajte si nižšie informácie o vhodnom riešení.

 

Rýchly test na rozpoznanie hmyzu vo vermikompostéri

Má krídla?

Podobá sa malému komárovi? → Smútivky 😟😟

Je chlpatý? → Kútovka 😟

Ani jedno.  → Octomilka 😟

Je to maličké a plazí sa to?

Je biela? → Chvostoskok 🙂

Je ružovkastý? → Pôdne hlístovce 🙂

Je drobná a takmer sa nehýbe? → Roztoč 🙂

Vyzerá ako svetlohnedá škvrna? → Kokón dážďovky



Kto žije vo vašom vermikompostéri?

Smútivky (Bradysia paupera) 😟😟

 

Zdroj: pasti.cz

 

Smútivky sú malé čierne mušky (asi 2 mm), ktoré milujú svetlo a často sedávajú na oknách. Larvy muchy smútivky sú priehľadne biele s čiernou hlavičkou a ich životný cyklus trvá približne 3 týždne. Mušky napádajú aj substrát izbových rastlín a poškodzujú korene klíčiacich rastlín, preto je nevyhnutné zbaviť sa ich skôr, ako sa rozmnožia. Najčastejšie ich prinesieme z obchodu spolu s rastlinami alebo sa usídlia v substráte izbových rastlín, ktoré prelievame. Prvým krokom pri ich likvidácii je teda nájsť ložisko.

 

Ako sa zbaviť smútiviek? Smútivky milujú vlhkosť, preto najprv vyskúšajte terapiu pilinami. Ak to nepomôže, aspoň ste vysušili vermikomposter a pripravili pôdu pre pôdne hlístovce, ktoré parazitujú v larvách smútiviek. Nechajte  pôdne hlístovce, v komposte voľne bujnieť, zatiaľ čo dážďovky na 1 - 2 týždne prestanete kŕmiť. Ideálny čas na dovolenku!

 

Kútovka (Clogmia albipunctata) 😟

 

Zdroj: biolib.cz

 

Kútovka prišla do Českej republiky len pred desiatimi rokmi a už ju nikdy neopustila. Je to menšia odpadová muška (asi 4 mm) s hnedými krídlami a bielymi škvrnami.

 

Ako sa zbaviť kútoviek? Málo lietajú a najradšej ležia na svetle alebo v odtokových rúrach. Milujú vlhkosť a ich chlpaté telo je odolné voči tekutým deratizačným prostriedkom, preto na ich reguláciu odporúčame metódu pilín, ako to robíme pri smútivkách.



Octomilka obecná a japonská či ázijská (Drosophila melanogaster a suzukii) 😟

 

Zdroj: cs.wikipedia.org

 

Octomilky sú najbežnejšími škodcami vo vermikompostéroch. Majú žltohnedú farbu, jasne červené oči a domov sa dostávajú spolu s ovocím, kde samičky kladú vajíčka ešte pred dozretím ovocia.

 

Ako sa zbaviť octomiliek?  Väčšinou sa ich môžete zbaviť pomocou terapie pilinami, pretože octomilky potrebujú pre svoj vývoj vysokú vlhkosť vzduchu. Ak chcete byť v prevencii dôkladní, stačí bioodpad pred podaním dážďovkám na chvíľu zmraziť alebo ohriať v mikrovlnnej rúre. Obidva spôsoby mušky spoľahlivo zlikvidujú. Ďalšie tipy, ako sa vysporiadať s bielymi muškami, si môžete prečítať v článku na našom blogu.

 

Chvostoskoky (Collembola) 🙂

 

Zdroj: genent.cals.ncsu.edu

 

Plaziace sa biele paličky vo vašom vermikompostéri sú pravdepodobne chvostoskoky. Chvostoskoky patria medzi pôdny edafón a podieľajú sa na rozklade organického materiálu. Nie sú preto škodlivé a dážďovky neobťažujú. Darí sa im vo vlhkých kompostoch, ale ich populácia sa často zníži po aplikácii kompostu na záhon. Ak sa vermikompostéry premnožia, odporúčame regulovať množstvo chvostoskokov pomocou terapie pilinami.

 

Pôdne hlístovce (Nematoda) 🙂

 

Zdroj: chaosofdelight.org

 

Tento druh hlístovca je pre pôdne prostredie prospešný, preto ho nechajte vo vermikompostéri. Sú to malé dážďovky, ktoré prispievajú k mineralizácii pôdy a tvorbe humusu. Ak si myslíte, že sa vo vašom kompostéri premnožili, skúste substrát trochu preosiať pilinami a vyčistiť zbernú nádobu.

 

Roztoče  (Acari) 🙂

 

Zdroj: chovzvirat.cz

 

Roztoče, podobne ako chvostoskoky, sú ďalšími prirodzenými rozkladačmi. V závislosti od druhu sa líšia farbou - môžu byť biele, hnedé alebo červené - ale všetky majú spoločnú záľubu vo vlhkom prostredí. Sú relatívne neškodné, ak sa ich však potrebujete zbaviť, stačí na ne natiahnuť piliny.

 

Kokóny dážďoviek 🙂🙂

 

Zdroj: prirodovedci.cz

 

Ak vo svojom vermikompostéri nájdete hnedé kôstičky, je čas na radosť. Práve ste našli kokóny dážďoviek! Sú žltohnedé, niekedy trochu priehľadné a majú tvar malej kôstky.

 

4 kroky, ako sa zbaviť škodcov vo vermikompostéri

 

 

  • Nasadte diétu

 

Na približne 2 týždne prestaňte dážďovky kŕmiť.

 

  • Začnite s terapiou pilinami

 

Kúpte si piliny v hobby marketoch, zverimexe alebo od truhlára a v rukaviciach ich pridajte do vermikompostéra. Na vrch nasypte vrstvu pilín vysokú asi 2-5 cm, aby ste zabránili vyletovaniu múch. Odporúčame pridávať do vermikompostu piliny zľahka, raz týždenne a tiež pri každom kŕmení nimi posypať bioodpad. UPOZORNENIE: Terapia pilinami slúži predovšetkým ako prevencia, ale môže byť účinná aj na samom začiatku napadnutia škodcami. Ak sa už premnožili, vyskúšajte radikálnejšie metódy (pozri nižšie).

 

  • Čistota polovica zdravia

 

Ako preventívne opatrenie je dôležité pravidelne utierať veko zo spodnej časti. Je to miesto, kde muchy rady kladú vajíčka. Dbajte tiež na to, aby ste dážďovkový čaj nenechávali v zbernej nádobe niekoľko mesiacov. Pravidelne ho stáčajte a preplachujte kohútik vodou. Niektorí vermikompostéri dokonca nechávajú kohútik trvalo otvorený a pod ním nádobu na nepretržité zbieranie čaju.

 

  • Používajte podložku proti muškám

 

V prípade príliš vlhkého vermikompostéra odporúčame použiť podložku proti muchám. Je vyrobená z ľanu a konope a slúži na udržanie ideálnej vlhkosti. Zabraňuje tiež prístupu múch k bioodpadu. Stačí ju umiestniť na vrch kompostéra a máte vystarané. Podložku do vermikompostéra Urbalive a podložku City Worms nájdete na našom e-shope, ale  ak máte iný typ vermikompostéra, môžete podložku nahradiť starým bavlneným uterákom alebo iným prírodným materiálom.

 

Keď klasika nefunguje a je potrebné radikálne zakročiť proti škodcom

Niekedy je potrebné siahnuť po tvrdších metódach. Ponúkame 3 možnosti, ktoré je treba zvážiť:

 

 

  • Nechajte škodcov zmrznúť

 

Počas zimných mesiacov nechajte napadnutý vermikomposter vonku. Muchy nízke teploty neprežijú, zatiaľ čo dážďovky ich prežijú niekoľko dní. Počet dní závisí od vonkajšej teploty - pri nule to môžu byť približne 2 dni, pri teplote okolo 10 °C to môže byť niekoľko dní. A ak to nepomôže alebo ak je leto, nezostáva vám nič iné, len všetky dážďovky z vermikompostéra vybrať ako Popoluška a dôkladne ich prepláchnuť v sitku. Zvyšný materiál dajte na niekoľko dní do mrazničky a kompostér medzitým dôkladne umyte.

 

  • Doprajte dážďovkám sprchu

 

Vyberte celý obsah vermikompostéra vrátane dážďoviek a umiestnite ich do nádoby (napr. 10-litrového plastového vedra) s vekom a niekoľkými malými otvormi vo veku na prívod kyslíka. Nechajte vedro stáť niekoľko týždňov a dážďovky vyberte v prvých dňoch - vylezú pod veko, takže by to malo byť jednoduché. Mušky v nádobe postupne vymrú. Medzitým vermikompostér dôkladne vyčistite a dážďovky z vedra vypláchnite vodou v sitku. Zvyšný obsah vedra zakopte do pôdy alebo ho zlikvidujte v záhradnom komposte.

 

 

  • Perinový zábal

 

Vezmite starú perinu a zabaľte do nej vermikomposter. Takto sa muchy nedostanú von a nezomrú vo vnútri. Nezabudnite nasadiť aj diétnu a pilinovú terapiu.

 

Náš tip: V Kokoze sa nám osvedčila kombinácia viacerých z vyššie uvedených možností. Preventívne udržiavame naše vermikompostéry v čistote a používame aj podložku proti vlhkosti a muchám. Akonáhle máme podozrenie na muchy, nasadíme im diétu a pridáme väčšiu dávku pilín.

 

Nové zistenia: Nedávno sme vyskúšali parazitické hlístovce v alginátových kapsulách na smútivky a boli sme nadšení výsledkami! Sú o niečo drahšie (200 kapsúl za 575 Kč (25€) je vhodných do 40 litrovej nádoby, čo zodpovedá dvom plným poschodiam vermikompostéra Urbalive) ako tie bežné (5 ml za 155 Kč (7€) na 10 m2). Hlístovce sme vždy pre istotu nasadili v kombinácii so 14-dňovou diétou, terapiou pilinami a pravidlom neotvárať vermikompostér počas 14 dní. Po dvoch týždňoch nezostala ani jedna smútivka!

V rámci experimentu sme uskutočnili aj prieskum medzi ľuďmi, ktorý ukázal, že 66,7 % respondentov bolo úspešných v boji proti rôznym druhom škodcov pomocou hlístovcov.

Máte nejaké ďalšie tipy ako na škodcov vo vermikompostéri? Podeľte sa o svoje skúsenosti na stránke info@kokoza.sk

 

Článok bol podporený v rámci projektu spolufinancovaného Magistrátom hlavného mesta Prahy