Lesk a bieda octomiliek alebo ako sa zbaviť mušiek

 

Prišlo zimné obdobie a pre vermikompostérov, ktorí majú vermikompostéry vonku na balkónoch, v záhradách alebo vo vnútroblokoch, to znamená, že ich musia odložiť do teplejších miestností. Radi by sme zhrnuli a podelili sa o niekoľko zásad, ako zaobchádzať s vermikompostérom, ak ho máte vo svojom byte, aby váš vzájomný vzťah zostal v pozitívnej symbióze.

 

Ako je to s teplotou?

Naše dážďovky uprednostňujú teplotu okolo 20 °C, pri tejto stredomorskej jarnej teplote sú najaktívnejšie a najnáruživejšie. Na druhej strane, to, že je dážďovkám zima, zistíte jednoducho podľa toho, že váš odpad vo vermikompostéri neklesá, pretože nepracujú a chlad ich núti k zimnému spánku. Domáce vermikompostéry, ktoré zvyčajne nie sú izolované, musia ísť na zimu do interiéru, inak by zamrzli. Ibaže by ste vyskúšali radu, ktorá sa k nám dostala nedávno, a to dať vermikompostérom na zimu 2 svetre. Samozrejme, tí, ktorí majú vermikompostér vo svojom byte celoročne, si s tým hlavu nelámu a veselo pokračujú so svojím vermikompostérom vo svojom byte. Teplota vo vermikompostéri by nemala klesnúť pod 5 °C. Tí z vás, ktorí majú pivnicu alebo špajzu, kam môžu vermikompostér umiestniť, si s tým nemusia robiť veľké starosti. Pre tých z nás, ktorí takéto možnosti nemajú, je jedinou možnosťou premiestniť našich domácich miláčikov do obývacích izieb, chodieb alebo kúpeľní, ktoré s nami budú niekoľko mesiacov zdieľať. Pri tejto možnosti sa môžu vyskytnúť obavy, napríklad či nám nebude rušiť domácnosť nežiaducimi pachmi alebo muškami drozofilami.

 

Zapácha vermikompostér?

Ako sme už spomenuli v jednom z našich článkov o vermikompostovaní, Vermikompostovacie FAQ, tak ak sa proces kompostovania vykonáva správne, vermikompostér nezapácha, naopak, môže mať príjemnú vôňu. Je dôležité si uvedomiť, že ide o prírodný proces, počas ktorého organické časti hnijú a rozkladajú sa, preto je prirodzené, že po otvorení vermikompostéra cítiť špecifický zápach, ktorý však okamžite zmizne. Okrem zápachu môže byť vermikompostér aj domovom už spomínaných malých octových mušiek, mušiek smutničiek alebo kútoviek, ktorým sa prostredie vermikompostéra veľmi páči, a to nielen kvôli množstvu potravy obsahujúcej cukry, ale aj kvôli klimatickému prostrediu, ktoré je ideálne na rozmnožovanie a kladenie vajíčok. Aj v tomto prípade ide o prirodzený proces, v ktorom majú mušky svoju úlohu.

 

Ak váš vermikompostér zapácha, plesnivie a vychádza z neho veľa octových mušiek, pravdepodobne niečo nie je v poriadku. V tejto chvíli sa musíte pozrieť na to, aký biologický odpad do neho dávate a v akej forme. Pripravili sme pre vás niekoľko rád, ako niektorým z týchto nepríjemností predchádzať, alebo ako sa s nimi úspešne vysporiadať, ak už prepukli. Tipy a rady sme sami vyskúšali a stretli sme sa s nimi na vlastnej koži počas našej kompostovacej praxe.

 

Ako na nežiadúce mušky vo vermikompostéri?

Terapia pilinami

Na liečbu ochorenia, pri ktorom vermík trpí miernym zápachom a výskytom octových mušiek, sa nám osvedčila metóda presypania obsahu drevenými pilinami, ktoré ľahko nájdete v chovateľských potrebách, prípadne, ak má niekto z vás vo svojom okolí stolársku alebo remeselnícku dielňu, kde pracujú s drevom. To, že obsah zapácha, je znakom toho, že dážďovky nestíhajú spracovávať potravu a dochádza k nežiaducemu hnitiu a plesniveniu. Piliny sú dezinfekčné a dobre absorbujú vlhkosť, čo je prospešné, a dôjde k úprave pomeru uhlíka (C) a fosforu (P), pričom sa výrazne zvýši pomer C a upraví sa pH, takže ako platí staré dobré pravidlo " primerane". Čerstvo uložený odpad zľahka poprášte pilinami alebo zľahka zahrnte už vyrobeným kompostom. Pozor však na časté prehrabávanie, ktoré sa nepáči ani dážďovkám, pretože narúša ich prostredie, v ktorom majú vybudované chodby alebo kladú vajíčka.

 

 

Zmrazenie organických zvyškov

Ďalším nepríjemným problémom môžu byť už spomínané octové mušky alebo smútenky. Nie sú pre nás nebezpečné z hľadiska prenosu chorôb, ale sú len otravné, najmä ak sú v hojnom počte. Rýchlosť, akou sa množia, je obdivuhodná v porovnaní s našimi technikami hubenia, ktoré by som niekedy označila za dosť zúfalé. Tieto mušky sa do nášho kompostu najčastejšie dostávajú cez už napadnuté zvyšky ovocia a zeleniny, na ktoré kladú vajíčka. Existuje niekoľko tipov proti vyliahnutiu vajíčok vo vermikompostéri. Pred vhodením do vermikompostéra môžete zvyšky na 24 hodín zmraziť, prípadne ich na niekoľko minút vložiť do mikrovlnnej alebo klasickej rúry, aby sa vajíčka zničili.

 

Aplikácia mucholapky

Ďalšou nástrahou môže byť použitie mucholapky. Tú si môžeme vyrobiť doma z pet fľaše, do ktorej urobíme niekoľko malých otvorov, nalejeme sladký sirup na prilákanie múch a umiestnime ju do blízkosti vermikompostéra. Mušky do nej vletia, ale nenájdu cestu von a utopia sa vo fľaši. Existuje aj možnosť klasickej mucholapky, ktorú je dobré umiestniť priamo nad vermikompostér. Mušky sa objavia pri každom odstránení viečka, preto je dobré mať lapač múch čo najbližšie. Tu sú dva recepty, ako si pripraviť mucholapku doma. Do malej nádoby, napríklad od pesta, dajte 3 polievkové lyžice vody, polievkovú lyžicu octu, štyri kvapky prostriedku na umývanie riadu a trochu pekárskeho droždia. Nádobu umiestnite na povrch podstielky. Ďalšou možnosťou je umiestniť na dno nádoby kúsok banánu. Vytvorte papierový kužeľ a upevnite ho v nádobe špičkou nadol. Čo sa mne osobne osvedčilo ako účinná pasca na octomilky, je dať do pohára kúsok zhnitého jablka, urobiť papierový kužeľ, aby sa muchy nedostali von, a môžete len čakať, koľko sa ich tam nasťahuje.

 

 

Zvädnutie organických zyvškov

Ďalším spôsobom, ako zabrániť muškám, aby sa dostali do našich vermikompostérov, je nechať zvyšky na niekoľko dní vyschnúť (zvädnúť) na kuchynskej linke alebo za oknom, čím sa nielenže stanú menej atraktívnymi pre mušky, ale vysušia sa aj nakladené vajíčka a zničia sa. Misku na odpadky je dobré zakryť utierkou alebo vekom. Ak to neurobíte, prilákate k obsahu ďalšie muchy.

 

Aplikácia novinového papieru

Priloženie novinového papiera na povrch, aby sa zakryl vložený odpad, čím sa čiastočne zabráni tomu, aby mušky cítili pach odpadu a aby bol pre ne atraktívny. Všeobecne platí, že vermikompostér otvárajte čo najmenej alebo ho nechajte čo najmenej odkrytý. Na naše počudovanie stačí len niekoľko minút, aby sme spozorovali prítomnosť malých náletníkov.

 

Prospešný pavúci

Jeden veľmi humánny typ bez veľkého ľudského zásahu sme dostali od pani na podujatí, ktorá do vermikompostéru a okolo neho umiestňuje doma vyskytujúce sa pavúky na zníženie počtu múch. To je super!

 

Prevencia nadovšetko

Ako sa vždy hovorí, "prevencia je všetko" a pri kompostovaní to nie je inak. Ako zabrániť muškám vniknúť do vermikompostéra alebo ho opustiť, môže byť použitie priedušnej tkaniny (netkanej textílie) medzi jednotlivými vrstvami. Tkaninu odstránime len vtedy, keď chcete do vermikompostéra vložiť viac odpadu. Ak je populácia mušiek veľká, je tiež možnosť zabaliť celý vermikompostér do tejto tkaniny. Treba pamätať na to, že vermikompostér je potrebné kontrolovať aspoň raz za 14 dní, dodávať odpad pre dážďovky a v prípade potreby ho zľahka zavlažiť rozprašovačom.

 

 

Na záver by som chcela zhrnúť skutočnosť, že kompostovanie je prirodný proces a je potrebné s tým počítať a neprepadnúť panike, ak výsledok nie je taký, ako ste si na začiatku predstavovali. Dôležité je, že je to tiež proces, ktorý potrebuje čas a priestor, ale aj starostlivosť a údržbu, aby vznikol kvalitný produkt, ktorým je kompost alebo dážďovkový čaj. Buďte trpezliví, nebojte sa skúšať, testovať a zdieľať nové poznatky z vašej vermikompostovacej praxe. Sme radi, že vás táto téma zaujíma, baví a chcete ju robiť nielen pre vlastné blaho a dobrý pocit, ale hlavne pre naše životné prostredie, ktorému sa uľaví z hľadiska využívania technológií a prostriedkov na spracovanie zmesového odpadu. Ak máte osvedčený iný spôsob alebo tip, o ktorý by ste sa s nami chceli podeliť, neváhajte nás kontaktovať, radi sa dozvieme nové veci z vašej praxe, ktoré budeme môcť odovzdať ďalej.

 

Parazitické hlístovce

Na novo v boji s octomilkami testujeme aj parazitické hlístovce od firmy Biocont Laboratory. Tieto mikroorganizmy vyňuchajú larvy múch, ktoré zabijú, a znásobia svoj deratizačný pluk, kým ich všetky nevyhubia. Väčšine používateľov naozaj fungujú, tak ich vyskúšajte!