Ako kompostovať efektívnejšie pomocou bokashi a vermikompostéru

 

 

Je vám ľúto, že nemôžete kompostovať citrusy a iný biologický odpad, pretože dážďovky ho nemajú rady? Posledných niekoľko mesiacov sme testovali kombináciu bokashi a vermikompostérov a máme pre vás pozitívny výsledok. Dážďovky milujú fermentovaný bokashi výstup. Ak skombinujete vermikompostér s nádobou na bokashi, ľahko a rýchlo spracujete svoj biologický odpad.

 

Bokashi nádoba vs. vermikopmostér

Bokashi je ideálny pre tých, ktorí chcú začať kompostovať vo svojom byte a potrebujú niečo nenáročné na údržbu. Bokashi nie je kompostovanie v tradičnom zmysle, je to vlastne fermentácia a s konečným produktom musíte ďalej pracovať - zakopať ho v záhrade, hodiť do kompostu, vyrobiť z neho substrát alebo ho dať dážďovkám.

 

Vermikompostovanie je skôr pre nadšencov alebo mierne pokročilých. Dážďovky je potrebné udržiavať pri živote a v pohodlí, čo znamená zvážiť ich ubytovanie a stravu. Dážďovky sú v podstate hipsteri - bezlepkoví raw vegáni a milovníci kávy. Tá trocha námahy, ktorú vynaložíte na ich pohodlie, sa vám však vráti v podobe čierneho zlata - vermikompostu a dážďovkového čaju.

 

 

Prečo kombinovať tieto metódy?

Kombinácia týchto dvoch metód je oveľa efektívnejšia, pretože získate najkvalitnejšie hnojivo, využijete všetok biologický odpad a prekvapivo si uľahčíte prácu.

 

Získate rýchlo najkvalitnejšie hnojivo

Výsledný produkt bokashi je skôr predkompost. Vyzerá rovnako ako čerstvý biologický odpad, ale má iné fyzikálne a chemické vlastnosti. Je plný mikróbov, ale zároveň je príjemný a mäkký, čo na ňom milujú dážďovky. A keďže je už čiastočne rozložený, vo vermikompostéri sa veľmi rýchlo rozkladá. Takže kombináciou týchto dvoch metód získate viac vermikompostu za kratší čas. A to je to, čo chcete!

 

Vermikompost sa považuje za najkvalitnejšiu formu kompostu vôbec. Prítomnosť a práca dážďoviek z neho robí superhnojivo. Obsahuje nielen živiny, ale aj kvalitné organické látky, najmä zo skupiny humínových kyselín. Obsahuje aj rastové hormóny, ako sú auxíny, giberelíny a cytokiníny, a v neposlednom rade aj enzýmy, ktoré sa dostávajú do výkalov dážďoviek z ich tráviaceho traktu.

 

Bokashi vás priblíži k zero waste

Kompostovaním biologického odpadu môžete znížiť množstvo zmesového odpadu až o polovicu. A použitie metódy bokashi je na tento účel ešte účinnejšie. Dážďovky sú dosť vyberavé - nemajú rady citrusy, cibuľu, cesnak, korenené potraviny, mäso ani mliečne výrobky. Na druhej strane, nádoba bokashi si na všetkých týchto ingredienciách pochutná. A dážďovky si budú pochutnávať na výstupe bokashi.

 

Uzavrite potravinový cyklus vo svojej domácnosti

Ak teda používate oba systémy kompostovania súčasne, dážďovky dostanú to, čo majú najradšej, a zvyšok dáte do boxu na bokashi. Nakoniec dážďovky dostanú predtrávený obsah bokashi namiesto toho, aby ste museli vymýšľať, čo ďalej s výsledným produktom bokashi.

 

 

Koľko bokashi zjedia dážďovky a ako dlho im to trvá?

Kombináciu nádoby na bokashi s vermikompostérom sme testovali spolu s našou Danou a Míšou a dospeli sme k záveru, že jedna dážďovka z vermikompostéra Urbalive spotrebuje celú 16-litrovú nádobu na bokashi približne za mesiac. Danča kŕmila dážďovky po troškách a ich spracovanie trvalo mesiac a pol. Miša vyskúšala radikálnejšiu metódu, keď dala dážďovkám veľkú porciu a celá produkcia bokashi sa vo vermikompostéri rozpadla už za dva týždne.

 

7 tipov na kŕmenie dážďoviek s výstupom bokashi

  1. Stočte šťavu z bokashi - Pred kŕmením dážďoviek sa uistite, že ste stočili všetku šťavu z nádoby na bokashi.
  2. Neprekrmujte - Nevyhadzujte do vermikompostéra celý kôš bokashi, ale pridávajte produkt bokashi po troškách, rovnako ako keby ste ich kŕmili čerstvým organickým odpadom. Keď zjedia prvú malú porciu, môžete pridať ďalšiu a tentoraz o niečo viac.
  3. Dajte dážďovkám na výber - Naozaj všetky dážďovky milujú bokashi? To nevieme, preto im dajte na výber - na jednu stranu vermikompostéra pridajte bokashi, na druhú normálny biologický odpad a uvidíte, čo sa im páči viac.
  4. Dajte dážďovkám čas - Tiež vás zaujíma, či nízke pH odradí dážďovky tak, ako to robí citrón? Máte pravdu, odradí. Ale pH sa za niekoľko dní neutralizuje, a vtedy dážďovky začnú bokashi obľubovať. Takže sa nečudujte, ak sa do nej prvé tri dni nedostanú.
  5. Káva proti zápachu - Nie každý má rád kyslý zápach bokashi, preto odporúčame po každom kŕmení posypať bokashi kávovou usadeninou, ktorá výborne pohlcuje zápach. A vy nepijete kávu? Urobte to ako naša Danča a bežte s boxom cez ulicu do kaviarne. Určite sa s vami radi podelia.
  6. Prikrývka nielen na noc - Ďalším tipom je zakryť celé poschodie vermikompostéra kartónmi od vajec alebo rolkami od toaletného papiera. Suchá vrstva odradí muchy, zníži kyslý zápach bokashi, poslúži ako lapač prebytočnej vlhkosti, dodá vermikompostéru toľko potrebný uhlík a udrží živiny v rovnováhe.
  7. Neutralizujte pH - pravidelné pridávanie bokashi nakoniec zníži pH vnútorného prostredia vermikompostéra. Kyslé prostredie nie je pre dážďovky dobré, preto ho neutralizujte, napríklad pridaním rozdrvených vaječných škrupín.

 

Aké sú skúsenosti našej Danči?

„Vermikompostér Urbalive používám již čtyři roky a bokashi zatím dva. Kombinace těchto dvou produktů byla pro mě ze začátku výzva. V praxi to vypadalo tak, že jsem všechen bioodpad z kuchyně dávala do bokashi kompostéru a po dozrání jsem výstupem postupně krmila volné patro vermíku. Po celou dobu testování jsem žížalám dávala jen výstup z bokashi a ne klasický bioodpad. Mile mě překvapilo, jak skvěle to fungovalo. Žížaly byly evidentně spokojené, celý vermikompostér je nyní plný nových žížal. Také mě potěšilo, že díky bokashi zpracuju více bioodpadu. Jediné, s čím jsem trochu bojovala, byl nakyslý zápach bokashi výstupu první dva až tři dny ve vermikompostéru, což jsem vyřešila přidáním kávové sedliny z blízké kavárny.“

 

 

Zaujíma vás viac o metóde bokashi? Vypočujte si náš podcast!

 

 

Tento článok vznikol v rámci projektu „O kompostu je slyšet“, ktorý je spolufinancovaný Ministerstvom životného prostredia Českej republiky na základe rozhodnutia ministra životného prostredia.