Ako sa správne starať o kalifornské dážďovky

 

Máte doma kalifornské dážďovky alebo o nich len premýšľate a bojíte sa, že im ublížite? Pripravili sme pre vás krátky návod, ako sa stať expertom na vermikompostovanie za pár minút. Zistite, kde kalifornské dážďovky získať, ako ich ubytovať a na čo si dať pozor.

 

Kde nájdete kalifornské dážďovky?

Kalifornské dážďovky sú ideálnym domácim miláčikom - sú tiché, nič nezničia, prežijú vašu trojtýždňovú dovolenku a sú vhodné pre alergikov. A čo je najdôležitejšie, budú jesť vaše rastlinné zvyšky. Nemusíte sa hrabať v hline na záhrade ani ich kradnúť rybárom, nájdete ich napríklad na mape komunitných záhrad a kompostérov Mapko. Stačí napísať niekomu vo vašom okolí a požiadať ho, aby sa o ne podelil výmenou za pohár domáceho džemu.

A ak sa vám nechce obchádzať susedov, môžete si ich jednoducho objednať v našom e-shope.

 

Ako zabezpečiť, aby sa dážďovky cítili ako doma?

Zriadenie vermikompostéra nie je žiadna raketová veda. Existujú však určité pravidlá.

 

 

  1. Podstielka: najprv umiestnite podstielku na dno vermikompostéra. Tá slúži nielen ako nábytok v miestnosti, ale aj ako potrava pre dážďovky. Okrem toho vyrovnáva vlhkosť a zabezpečuje hygienu. Ako podstielku použite suchý materiál, napríklad rolky od toaletného papiera, obaly od vajec, hobliny alebo piliny, skartovaný papier, papierové utierky a servítky, kartón alebo noviny. Nech už si vyberiete akúkoľvek kombináciu týchto materiálov, nezabudnite ich natrhať alebo nakrájať na menšie kúsky a pokryť nimi celé dno do výšky 5 až 10 cm.
  2. Navlhčite: Navlhčite podstielku vodou z rozprašovača.
  3. Dážďovky: Pridajte kalifornské dážďovky.
  4. Druhá vrstva podstielky: Nakoniec celú plochu opäť posypte suchou podstielkou. Tentoraz stačí naozaj len tenká vrstva. Túto vrstvu nechajte suchú, bude slúžiť ako správny regulátor vlhkosti.
  5. Prvé kŕmenie: rozložte podstielku v rohu a do vytvorenej diery vložte na kúsky nakrájaný biologický odpad. Počas prvých týždňov pridávajte len zvyšky zeleniny, ovocie vynechajte. Na začiatok vám postačí hrsť bioodpadu. Nezabudnite, že rozmnožovanie dážďoviek si vyžaduje čas. Nakoniec všetko opäť prikryte podstielkou alebo hotovým (vermi)kompostom, ktorý pomôže mikroorganizmom rýchlejšie sa množiť.
  6. Aklimatizácia: teraz nastane tá ťažšia časť - dajte dážďovkám niekoľko dní na to, aby si zvykli na svoj nový domov, a ak to nie je naozaj nevyhnutné, nechajte veko vermikompostéra zatvorené.
  7. Druhé kŕmenie: skontrolujte miesto po niekoľkých dňoch. Ak väčšina biologického odpadu zmizla, pridajte ďalšie. Ak bioodpad začal hniť, časť ho odoberte. Vždy nezabudnite doplniť kŕmenie suchým materiálom.
  8. Ďalšia vrstva podstielky: ak sa rozložila väčšia časť podstielky, doplňte ju.



10 tipov, ako sa stať skúseným vermikompostérom

od Lukáša Křováka

 

 

  1. Nehrabte: Snažte sa, aby vnútro vermikompostéra bolo čo najmenej prehabované. Kalifornské dážďovky si vo svojom prostredí vytvorili vlastný systém. Vám doma tiež nikto nečakane nepresúva nábytok. Okrem toho kalifornské dážďovky sú svetloplaché a potrebujú tmu.
  2. Neprekrmujte: Kalifornské dážďovky zjedia polovicu svojej hmotnosti, preto ich kŕmte po troškách. Prebytočný biologický odpad by sa začal zahrievať a premenil by vermikompostér na nechcenú dážďovkovú saunu. Krmivo by malo byť vždy v jednej hromade, ale zároveň nie príliš kompaktné, aby sa nezačalo rozkladať anaeróbne. Až keď dážďovky všetko zožerú, pridajte ďalšie.
  3. Nakrájajte na kúsky: aspoň na začiatku nakrájajte biologický odpad na malé kúsky. To urýchli proces kompostovania a uľahčí ho dážďovkám.
  4. Vyhnite sa aromatickému: Počas prvých týždňov sa vyhýbajte cibuľovým šupkám, cesnaku, citrónu, zázvoru alebo podobne štipľavým potravinám. Skúste ich v malých množstvách, kým nebudete mať viac "neutrálneho" materiálu a veľa usadených dážďoviek.
  5. Rovnováha: dážďovky sú svetloplaché, preto zostávajú vo vnútri. Ak však majú tendenciu utekať z nádoby, je to signál, že niečo vo vašom dážďovkovom ekosystéme nie je v rovnováhe. Môže to byť vlhkosť, teplota, vzduch alebo jednoducho niečo, čo im naozaj nechutí.
  6. Vlhkosť: Ak je vlhko, pridajte suchý materiál a mierne ho premiešajte s hmotou. Obmedzte aj vlhké zvyšky (najmä z ovocia). Ak je naopak príliš sucho, jednoducho všetko postriekajte vodou z rozprašovača.
  7. Teplota: dážďovky majú rady teplotu od 10 do 25 °C. Ak je veľmi teplo alebo máte balkón otočený smerom, kde naň veľa dopadá slnko, dážďovky pravidelne vetrajte zdvihnutím veka, zvlhčujte ich a zabezpečte im tienenie. Teplota sa zvýši aj vtedy, ak im dáte na jednu hromadu príliš veľa biologického odpadu, ktorý sa časom začne zahrievať v dôsledku rozkladných procesov. Ak máte kalifornské dážďovky na balkóne, nezabudnite ich na zimu preniesť dovnútra alebo ich zatepliť (napr. nejakou debničkou, zabalením do juty alebo deky a podobne), aby jim nebolo chladno.
  8. Kyslík: Ak ste si vyrobili vlastný vermikompostér, odhadnúť správny počet vetracích otvorov je trochu umenie. Môže sa stať, že dážďovky vylezú von, ak nie je dostatok otvorov. Dýchajú celým povrchom tela a kyslík je pre ne rovnako dôležitý ako pre ľudí.
  9. Pozor na nové potraviny: ak sa do vermikompostéra dostane niečo nové, čo dážďovkám nechutí, pokúste sa potravu čo najskôr identifikovať a odstrániť. Môže ísť napríklad o šupky z melóna alebo zvyšky jedál, ktoré majú tendenciu meniť sa na zvláštnu nepriepustnú vrstvu. Ak sa aj tak rozhodnete pridať melónovú kôru, nakrájajte ju na veľmi malé kúsky. A nezabudnite, že do vermíka nikdy nepatria živočíšne alebo mliečne výrobky ani olej.
  10. Čistenie: je dôležité pravidelne umývať nádobu na dážďovkový čaj, čistiť veko odspodu a preplachovať kohútik. Akékoľvek usadeniny by priťahovali octomilky.

 

Tip na záver: Ak začnete experimentovať s kŕmením, robte to až po niekoľkých mesiacoch od usadenia a po vytvorení vlastného vermikompostu. Odporúča sa meniť stravu skôr na jar alebo v lete a nové potraviny pridávať len v malých dávkach. Vlasy, nechty alebo rozdrvené vaječné škrupiny kalifornské dážďovky tiež rozložia, ale trvá im to o niečo dlhšie. A keď sa dážďovky usadia, počúvajte, majú tendenciu pri jedle mlaskať.

 

Ďalší užitočný článok

Často kladené otázky o vermikompostovaní: https://kokoza.cz/kompostovani/vermikompostovaci-faq-aneb-odpovedi-na-nejcasteji-kladene-otazky-ke-kompostovani/

 

Tento článok vznikol v rámci projektu O kompostu je slyšet, ktorý je spolufinancovaný Ministerstvom životného prostredia Českej republiky na základe rozhodnutia ministra životného prostredia.