Materiál Bokashi a 7 tipov, ako s ním zaobchádzať

 

Vďaka metóde Bokashi môžeme spracovať organické zvyšky doma, bez zápachu a múch. Výsledkom je materiál bokashi, ktorý na prvý pohľad vyzerá stále rovnako a jediné, čo vám prezradí, že bol fermentovaný, je charakteristický kyslý fermentačný zápach. Pripravili sme pre vás niekoľko tipov, ako s týmto materiálom správne zaobchádzať, aby mohol plniť svoju úlohu a dodať pôde alebo substrátu živiny.

 

Aké sú výhody výstupu bokashi v pôde?

Výsledkom je materiál bokashi, ktorý obohacuje pôdu o potrebné a užitočné živiny. V angličtine sa v súvislosti s bokashi používa pojem soil conditioner, teda pôdny kondicionér. Medzi výhody, ktoré sa v štúdiách najčastejšie uvádzajú, patrí pozitívny vplyv na rozmanitosť pôdneho mikrobiálneho spoločenstva, alternatíva náhrady nakupovaných chemických hnojív, zlepšenie poľnohospodárskeho prostredia, odpudzovanie škodcov, zvýšenie kvality pôdy, zvýšenie úrody atď.

 

  1.  Zahrabte do pôdy

Zakopávacia metóda znamená, že na záhrade vykopete jamu (hlbokú asi 20-30 cm), do ktorej umiestnite fermentovaný materiál bokashi. Je dobré ho zmiešať so zeminou a na konci ho zasypať aspoň 20 cm zeminy. Jamka by mala byť vzdialená aspoň 30 cm od koreňového systému rastlín, pretože fermentovaný odpad je veľmi kyslý a mohol by korene spáliť. Nechajte pôsobiť približne 2 týždne, kým sa PH nevyrovná, a potom sa pustite do sadenia. Tento postup môžete vyskúšať aj pri kvetináčoch, debničkách a vyvýšených záhonoch.

 

 

  1.  Zakopte do menších jamiek

Myšlienka je rovnaká ako pri vyššie uvedenej metóde zakopávania, ale namiesto jednej diery vytvoríte niekoľko menších dier, do ktorých zakopete fermentovaný biologický odpad. To môže byť užitočné najmä pre tých, ktorí nemajú veľkú plochu na výsadbu, chcú vysadiť viacero rastlín na rôznych miestach alebo chcú cielene dodávať živiny do pôdy po celej záhrade.

 

 

  1.  Pridajte do kompostéra

Ďalšou obľúbenou metódou je pridávanie vašich pickles z Bokashi do kompostu. Na type kompostéra nezáleží a určite aj komunitný kompostér vo vašom okolí ocení bokashi. Prospešné mikroorganizmy pôsobia ako urýchľovač kompostovania. Je to skvelý spôsob, ako oživiť upadajúci a pomaly sa roztápajúci kompost. Ideálne je nahádzať materiál do kompostéra a zakryť ho aspoň 20 cm kompostu. Zabránite tak prípadnému uvoľňovaniu kyslých pachov a prístupu škodcov.

 

 

  1.  Nakŕmte ním dážďovky

Áno, je to tak! Dážďovky a bokashi môžu byť priatelia, len na to treba ísť pomaly. Začnite pridávať fermentovaný materiál bokashi do vermikompostéra postupne, aby sa tieto dva svety mohli zoznámiť. Keďže materiál bokashi je kyslý, je dobré pridať ďalšiu porciu suchého materiálu, ako je napríklad skartovaný kartón, papier z drviča, piliny, hobliny a podstielka od bylinožravých domácich zvierat. Na začiatku veľa pozorujte, či všetko ide podľa plánu, a postupne zvyšujte množstvo pridávaného materiálu bokashi. Skúsenosti ukazujú, že keď pH trochu klesne, dážďovky si bokashi zamilujú.

 

Tipy spoločnosti Kokoza na kŕmenie dážďoviek bokashi nájdete v tomto článku.

 

 

  1.  Prípravte si substrát na výsadbu

Táto metóda je skvelá napríklad na oživenie pôdy po minuloročných paradajkách. Namiesto diery v zemi použite napríklad plastový box (širšie a nižšie nádoby sú lepšie ako vyššie a užšie). Všetko môžete pripraviť aj priamo do vyvýšeného záhonu, debničky alebo jednoducho do veľkého kvetináča. Môžete použiť buď metódu vrstvenia, alebo miešania. V oboch prípadoch príde na dno najprv vrstva zeminy. Ak je vaša zemina veľmi mokrá, môžete pod ňu pridať absorpčnú vrstvu suchého materiálu (napríklad natrhaného kartónu). Mikróbom sa najlepšie darí vo vyváženej vlhkosti. Ak sa vám teda zmes naopak zdá príliš suchá, trochu ju zlejte vodou. Ak miešate, potom pridáte zmiešaný produkt bokashi s hlinou (približne v pomere 1 : 1). V prípade vrstvenia pridáte len vrstvu produktu bokashi, potom vrstvu hliny a ďalšiu vrstvu produktu bokashi. Nech už budete postupovať akýmkoľvek spôsobom, vrchnú vrstvu bude opäť tvoriť hlina (približne 20 cm).

 

Krabicu nezatvárajte, len ju zakryte napríklad novinami alebo kusom látky. Táto fáza je už aeróbna a zmes musí dýchať. Krabicu udržiavajte pri izbovej teplote (ak máte krabicu v pivnici alebo v kôlni, zvážte jej izoláciu, napríklad polystyrénom) a snažte sa do nej príliš nehrabať. Po niekoľkých týždňoch (4 až 6) sa pH neutralizuje a môžete začať s výsadbou. Nezabudnite, že ide o veľmi výživnú zmes, takže ju možno budete musieť ďalej riediť podľa požiadaviek rastliny. Teraz, keď je pôda pripravená, môžete ju bezpečne uskladniť cez zimu až do jari. Ak pôda zamrzne, nevadí, mikroorganizmy na jar opäť ožijú. Pre prípadný výskyt plesní platia rovnaké pravidlá ako pri fermentácii bokashi.

 

 

  1.  Darujte komunitnej záhrade alebo farme

Fermentovaný materiál z Bokashi je plný užitočných mikróbov a živín. Ak nemáte vlastnú záhradu, môžete ju ponúknuť priateľom, pestovateľom a poľnohospodárom vo vašom okolí. Ideálnymi odberateľmi sú komunitné záhrady, ktoré sme s Kokozou oslovili, aby odoberali výstupy z Bokashi.  Tých ktorý majú záujem o materiál a kompost bokashi, nájdete na našej mape komunitných záhrad a kompostérov na www.mapko.cz, konkrétne aj tu.

 

 

  1.  Vyhoďte do hnedého kontajnera na biologický odpad

Ak používate hnedý kontajner na zber biologického odpadu, môžete fermentovaný materiál vyhodiť tam. V ideálnom prípade by mal byť materiál bokashi zakopaný v koši pod aspoň 20 cm bioodpadu, kvôli uvoľňovaniu kyslého zápachu z fermentácie. Bokashi sa v tomto prípade môže zdať ako zbytočný medzičlánok, ale poznáme príklady dobrej praxe, keď bokashi spolu s hnedým odpadom z kontajnerov chráni mestské prostredie pred zápachom, larvami, muchami a inváziou hlodavcov, ktorých účinne odpudzuje. Túto možnosť ocenia aj tí z vás, ktorí často cestujú za prácou, pretože bokashi bude mať aspoň viac času na fermentáciu. Na kompostovisku potom poslúži ako zdroj živín a urýchľovač kompostu.

 

Tip na záver: Bokashi vám nevonia? Potom ho po použití posypte kávovou usadeninou, ktorú dostanete v najbližšej kaviarni, alebo rozdrveným hnedým uhlím. Oba tieto materiály sú skvelými pohlcovačmi zápachu a ďalším zdrojom živín.

 

Ak vás čokoľvek zaujíma, neváhajte sa pridať do skupiny  Kompostování a Bokashi na Facebooku, preskúmajte naše najčastejšie otázky týkajúce sa Bokashi alebo nám napíšte na poradime@kokoza.cz.

 

Máte záujem o viac informácií o bokashi? Vypočujte si náš podcast!