Ako celoročne vermikompostovať na balkóne


Chceli by ste začať vermikompostovať, žijete v byte a máte pocit, že umiestniť vermikompostér doma nie je najlepší nápad? Skúste umiestniť vermikompostér na balkón alebo lodžiu. Dlhoročný vermikompostovač Lukáš sa s nami podelil o svoje skúsenosti.

 

Lukas a jeho vermikompostovanie na balkóne

Žijeme v Prahe, máme balkón orientovaný na východ, na ktorý za jasného počasia svieti slnko aspoň polovicu dňa. Balkón je na šiestom poschodí, úplne nechránený, vystavený všetkým poveternostným podmienkam obvyklým pre hlavné mesto.

 

Na našom balkóne boli tri vermikompostéry. Prvý bol vyrobený zo špeciálneho polystyrénu v čiernej farbe, mal veľký objem, takže zaberal pomerne veľa miesta. Druhý vermikompostér sme vyrobili z polystyrénových krabíc na prepravu čerstvých rýb. Tretí, ktorý v súčasnosti používame a máme ho už tri roky, je vyrobený z krabíc IKEA. Polystyrén má určite lepšie izolačné vlastnosti, ale všetky sa osvedčili.

 

Náš balkónový „krabicák“.



Zima na balkóne

Keď sme pripravovali variant IKEA, obávali sme sa, že dážďovky nebudú mať šancu prežiť drsnejšie počasie. Na naše prekvapenie prežili aj tuhšie mrazy minulej zimy, keď teploty klesli pod -5 °C. Dôležité je, aby nádoby vermikompostéra neboli prázdne, t. j. je dobré mať pred zimou vo vermikompostéri dostatok organického materiálu, už skompostovaného materiálu alebo substrátu. Dážďovky majú v mrazivom počasí možnosť zahrabať sa hlbšie do materiálu, pretože ten zvyčajne úplne nezamrzne. Zvýši sa tak šanca, že na jar nebudete musieť hľadať novú násadu dážďoviek.

 

Vermikompostér je tiež dobré umiestniť čo najbližšie k stene domu, aby získal časť tepla vyžarujúceho z vášho bytu. Okrem toho sme okolo vermikompostéra postavili debnenie z dosiek. V ňom je mierna vrstva vzduchu. Či to má v zime nejaký vplyv, si netrúfame odhadnúť, ale čiastočne to plní dizajnovú funkciu a ľahšie sa cez to prehadzujú deky. Staré deky sú ďalšou pomôckou, ktorú našim dážďovkám na zimu doprajeme. Na začiatku zimy prehodíme cez vermikompostér dve staré deky a počkáme do jari, či dievčatá prežijú. Posledné dve zimy boli zatiaľ úspešné.

 

Naše debnenie na vermikompostér.

 

Aké je leto na balkóne?

Druhou výzvou pri vermikompostovaní na balkóne sú letné mesiace. V poslednom čase je to ešte problematickejšie. Napriek všetkým preventívnym opatreniam sa nám párkrát stalo, že sme dážďovky uvarili. S trochou nadsázky sme si mimo plánu a v inej forme ako zvyčajne pripravili dážďovkový čaj. Napodiv, niektoré z nich vždy prežili a približne do mesiaca sa objaví mlaskanie dážďoviek a nový život.

 

Ako hlavná ochrana na leto bol vermikompostér vybavený už spomínaným debnením. To je o niečo väčšie ako pôdorys vermikompostéra, aby sa vytvoril vzduchový priestor medzi stenou vermikompostéra a debnením. V spodnej časti je dobré ponechať medzeru na prúdenie vzduchu. Horná časť je zakrytá vekom na zatienenie. Počas extrémne horúcich dní odporúčame vermikompostér vetrať v noci, keď teploty aspoň trochu klesnú. Takto sa môže pomerne rýchlo znížiť aj teplota vo vermikompostéri, ktorá sa počas dňa opäť zvýši. Ďalšie tipy pre horúce dni nájdete v našom článku Prečo nezabudnúť v lete zalievať vermikompostér?

 

Ďalšia ukážka prístrešku na vermikompostér z návodného článku Plus2vers.

 

Neváhajte experimentovať s vermikompostovaním na svojom balkóne alebo lodžii a podeľte sa s nami o svoje skúsenosti. Viac hláv vie.

 

autor: Lukáš Křovák