Bokashi alebo vermikompostér? To je otázka!

 

Pravidelne sa nás pýtajú, aké riešenie kompostovania si vybrať. Najčastejšie sa vaša dilema týka Bokashi a vermikompostovania, pretože obe tieto metódy sú svojou povahou vhodné do bytu alebo na terasu. Tieto dva prístupy sa líšia predovšetkým spôsobom spracovania biologického odpadu, dizajnom, výsledným hnojivom a hlavne úrovňou starostlivosti, ktorú je potrebné venovať. Preto sme pripravili tento súhrnný článok, v ktorom, ako dúfame, nájdete odpovede na svoje otázky.

 

Princípy oboch metód

Metóda Bokashi je založená na anaeróbnej fermentácii organických zvyškov, kde hlavnú úlohu zohráva zmes tzv. účinných mikroorganizmov, ktoré spúšťajú proces fermentácie. Nehovoríme teda o kompostovaní, ale o fermentácii biologického odpadu, ktorý sa potom používa ako hnojivo. Jeho výhodou je, že doň môžete primiešavať rastlinné a živočíšne organické zvyšky.

 

 

Na druhej strane, vermikompostovanie je metóda kompostovania pomocou dážďoviek a iných mikroorganizmov. Zvyčajne sa používa takzvaná kalifornská dážďovka Eisenia Andrei. Dážďovky spracúvajú biologický odpad, ktorý je v ich tráviacom systéme obohatený o enzýmy a vychádza vo forme výkalov ako vysokokvalitné hnojivo. Do vermikompostéra patria len organické zvyšky rastlinného pôvodu.

 

 

Starostlivosť

Bokashi je veľmi bezúdržbová, elegantná a nenáročná metóda. Do nádoby Bokashi jednoducho vhodíte biologický odpad a posypete ho vrstvou zmesi Bokashi. Potom vytlačíte vzduch pomocou utĺkača a zatvoríte veko. A tak ďalej a tak ďalej, kým sa nádoba nenaplní. Viac informácií nájdete v častých otázkach o Bokashi.

 

Vermikompostovanie si vyžaduje trochu viac pozornosti. Zatiaľ čo pri metóde Bokashi sa nemusíte starať o blaho mikroorganizmov, ktoré ani nevidíte okom, dážďovky si vyžadujú väčšiu citlivosť. Počas prvých týždňov zoznamovania sa dážďovky ešte len spoznávajú a vytvárajú správnu mikroklímu, kŕmia sa po menších častiach. V tomto období je mimoriadne dôležitá pestrá strava a vetranie nadmernej vlhkosti. Viac informácií nájdete v častých otázkach k vermikompostovaniu.

 

Pre koho je vhodné Bokashi?

  • Pre tých, ktorí chcú jednoduché a pohodlné riešenie do bytu, či kancelárie
  • Pre tých, ktorí zvládnu 1-2 krát mesačne nejakým spôsobom použiť hnojivo Bokashi (7 spôsobov použitia materiálu Bokashi).
  • Pre tých, ktorí chcú odkloniť biologický odpad z kontajnera na zmes, povýšiť ho na hnojivo a vrátiť živiny späť do pôdy.

 



Pre koho je vhodný vermikompostér?

  • Pre tých, ktorí majú trpezlivosť starať sa o dážďovky, chcú sa učiť, neboja sa prvej muchy, hľadajú nové domáce zvieratko alebo nové hobby.
  • Pre školy a škôlky, kde vermikompostér slúži ako ukážka premeny bioodpadu na kompost. Na rozdiel od mikroorganizmov Bokashi sú dážďovky viditeľné voľným okom a sú veľmi interaktívne.
  • Pre pestovateľov, ktorí chcú prémiové hnojivo pre svoje rastliny a zeleninu.

 

 

Výsledné hnojivo a jeho využitie

Hnojivo Bokashi. Po úplnom naplnení nádoby Bokashi nasleduje dvojtýždňová pokojová fáza, počas ktorej sa nádoba nechá v pokoji, aby materiál vo vnútri pekne fermentoval. Po dvoch týždňoch môžete už fermentovaný materiál použiť ako hnojivo zakopaním do pôdy alebo použitím jedného z ďalších 7 spôsobov spracovania hnojiva Bokashi.

 

Bokashi šťava je prospešný tekutý odvar, ktorý môžete zriediť s vodou v pomere 1:100, pridať do kanvice a zalievať rastliny. Poteší ich najmä dávka dusíka. Viac informácií o šťave Bokashi sa dozviete v našom ďalšom článku na blogu.

 

Vermikompost sa považuje za najkvalitnejšiu formu kompostu vôbec. Prítomnosť a práca dážďoviek robí z vermikompostu superhnojivo. Jeho zber však trvá dlhšie, pretože sa vytvára postupne v priebehu niekoľkých mesiacov. Následne musíte oddeliť aj dážďovky od vzniknutého vermikompostu. Je to veľmi upokojujúca až meditačná činnosť, ktorá stojí za výsledné čierne zlato.

 

Žížalí čaj alebo výluh, ktorý sa uvoľňuje počas vermikompostovania, je tekutá forma vermikompostu. Opäť však nezabudnite nepodceňovať riedenie! Výluhy sú často pekné bomby živín, preto ich riedite vodou v pomere aspoň 1:10. Aplikujte pomocou zavlažovacej kanvy.

 

Umiestnenie

Bokashi aj vermikompostér sú vhodné do interiéru, napr. tam, kde máte ďalšie nádoby na triedený odpad. Obe riešenia majú radi izbovú teplotu. Na druhej strane sa im nedarí v extrémnych podmienkach, ako sú zima a mráz pod 5 °C a vysoké letné horúčavy nad 30 °C. Ak ich teda máte na terase, dávajte pozor na obdobia horúceho leta a v prípade potreby zvážte ich premiestnenie do tienistého priestoru, garáže, pivnice alebo chodby. Na vysoké teploty sú citlivé najmä dážďovky. Z tohto dôvodu vermikompostér pravidelne vetrajte, osviežujte vodou z rozprašovača a v ideálnom prípade sa snažte nájsť miesto s chladnejšou klímou. V zime je aktivita dážďoviek a mikroorganizmov v zmesi Bokashi spomalená chladom a môžu zamrznúť. Viac informácií nájdete v článku Potrebuje Bokashi v zime špeciálnu starostlivosť?

 

Dizajn a praktickosť

Bokashi je nádoba s objemom zvyčajne 10-16 litrov. Na trhu existuje niekoľko typov a prevedení. Bokashi nádoby od spoločnosti Skaza sa vyrábajú v Slovinsku, takže nemusia cestovať z ďalekých krajín, a preto majú menšiu uhlíkovú stopu ako tie z ďalekých krajín.

 

Nádoby Bokashi Organko I s objemom 16 l nájdete v rôznych farbách a môžete si ich zakúpiť aj v súprave dvoch nádob, čo umožňuje plynulý a nepretržitý proces fermentácie. Keď jedna nádoba dozrieva, druhá sa môže naplniť. Je to rovnaká logika ako pri záhradnom kompostovaní, kde tiež vždy odporúčame viackomorové kompostéry.

 

Nádoby Bokashi Organko II sú určené pre tých, ktorí hľadajú nielen praktické riešenie, ale aj vizuálne a estetické uspokojenie. Tento typ dokonca získal ocenenie Red Dot Design Award 2019.

 

 

V rámci vývoja zameraného na ešte väčšiu udržateľnosť a zodpovednosť voči životnému prostrediu bol nedávno uvedený na trh tretí typ výrobku Bokashi Organko II Ocean Edition. V tomto prípade je nádoba vyrobená výhradne z recyklovaného plastu a 30 % z nej tvoria vylovené rybárske siete, teda celých 600 g z jedného kompostéra. Veríme, že každá kvapka (a sieť!) v mori sa počíta!

 

Vermikompostéry sú na tom podobne. Sme radi, že existuje český vermikompostér Urbalive z dielne malej rodinnej firmy Plastia z Vysočiny. Je už overený rokmi praxe, a navyše jeho vzhľad je dielom popredného českého dizajnéra Ing. Arch. Jiřího Pelcla.

 

 

Mohol by vás tiež zaujímať francúzsky vermikompostér City Worms. Vo Francúzsku má vermikompostovanie oveľa dlhšiu tradíciu ako u nás. City Worms je tiež na kolieskach, takže ho môžete voľne premiestňovať a vďaka jeho podlhovastému dizajnu sa ľahko zmestí do rohu aj malej garsónky.

 

Čo dodať…

Či už si vyberiete Bokashi alebo vermikompostér, nič nepokazíte. Obe metódy používajú ľudia na celom svete, takže nebudete pokusným králikom. V spoločnosti Kokoza vám radi poradíme pri hľadaní ideálneho riešenia pre vás. Ak si nie ste istí, neváhajte nás kontaktovať na poradime@kokoza.cz.

 

Máte záujem o viac informácií o bokashi? Vypočujte si náš podcast!

 

 

Tento článok vznikol v rámci projektu Mezinárodní týden kompostování, ktorý je spolufinancovaný Ministerstvom životného prostredia Českej republiky na základe rozhodnutia ministra životného prostredia.