Vermikompostér Subpod je podzemná truhlica s pokladom

Kompostujte pod zemou v záhrade alebo na terase! Nie náhodou pripomína vermikompostér Subpod truhlicu s pokladom. Prihoďte doň kuchynské šupky a voilá, máte poklad. Totiž kompost. Pre vašu záhradu cennejší ako zlato a šperky. Dodáva pôde živiny a pomaly sa uvoľňujúce organické látky potrebné pre zdravý rast rastlín. A kto je ten zázračný alchymista, ktorý dokáže premeniť biologický odpad na kompost? Nie jeden, ale tisíce. Áno, sú to dobre známe dážďovky a ich aeróbni pomocníci z radov mikroorganizmov.

 

 

Poďme sa spoločne pozrieť na nový vermikompostér Subpod.

 

Prečo práve subpod?

Podklad slúži ako domov pre tisíce dážďoviek, ktoré však môžu prechádzať cez otvory. Preto sa nemusíte obávať, že by dážďovky zmizli, keď je Subpod postavený. Pravdepodobne len odišli preskúmať svoje okolie, kým sa bioodpad trochu rozloží pomocou okom neviditeľných mikroorganizmov. Potom sa opäť vrátia.

 

A kde sú dážďovky, tam je aj kyslík. Aj keď je Subpod zapustený do zeme, má dostatok vetracích otvorov, ktoré umožňujú bezproblémový priebeh aeróbneho kompostovania. Samozrejme, bez zápachu.

 

Subpod je navyše naozaj pevný. Takmer ako skala. A ak ho umiestnite do vyvýšeného lôžka, stane sa z neho dokonalé sedadlo. Môžete si tak vychutnávať krásu záhrady, čítať si knihu (ako napríklad túto) alebo v pokoji meditovať.

 

Subpod vo vyvýšenom záhone poslúži ako pohodlná lavička, keď si chcete na chvíľu oddýchnuť.

 

Ako a čím dážďovky kŕmiť?

Pokiaľ ide o výber potravín, dážďovky sú viac-menej vegánmi. Milujú organický odpad rastlinného pôvodu. Teda až na niekoľko výnimiek. Odporúčame pridávať aromatickú zeleninu a ovocie, ako je zázvor, citrón, chilli papričky alebo cesnak, len v malých množstvách. Žijeme v Českej republike a rovnako ako my, ani naše dážďovky nie sú zvyknuté na korenené jedlá.

 

V porovnaní s vegánmi však majú dážďovky aj iné špeciality. Patria k nim rozdrvené vaječné škrupiny, kávová usadenina, papierové čajové vrecúška, roztrhaný papier (vrátane vreckoviek), kartóny od vajec a rolky od toaletného papiera, dokonca aj papier na pečenie, vata, prírodné textílie, ako je ľan, vlna alebo bavlna, drevo a drevené uhlie (nie však popol).

 

Nezabudnite každú dávku zeleného krmiva pokryť hnedým uhlíkatým materiálom. Môže to byť kokosové vlákno, rozdrvený papier, piliny alebo hobliny zo škrečka alebo iného bylinožravého zvieraťa.

 

Koľko biologického odpadu môžem vložiť do Subpodu?

Plne funkčný Subpod dokáže skompostovať 15 kg rastlinného biologického odpadu za týždeň. To znamená, že dobre poslúži až dvom priemerným rodinám. Zbierajte bioodpad doma pomocou zbernej nádoby a po naplnení ju vyprázdnite do Subpod. Dávajte len pozor, aby ste dážďovky na začiatku neprekŕmili a postupujte podľa pokynov na veku.

 

 

Koľko emisií ušetríte kompostovaním v Subpode?

Ak využijete plnú kapacitu Subpod, t. j. kompostujete 15 kg bioodpadu týždenne, znamená to, že ste za rok skompostovali 780 kg bioodpadu! Ak by sa tento bioodpad namiesto toho uložil na skládku, vzniklo by veľké množstvo metánu, ktorý je ako skleníkový plyn približne 25-krát silnejší ako CO2. Ak použijeme prepočítavacie odhady, ktoré používa americká Agentúra na ochranu životného prostredia, odklonením 780 kg biologického odpadu od skládkovania vznikne 1,54 tony ekvivalentu CO2.

 

Ak vezmeme do úvahy, že priemerný osobný automobil prejde ročne 18 500 km, potom používanie troch Subpodov vykompenzuje uhlíkovú stopu nášho auta.

Okrem toho zberom tohto kompostu a jeho pridaním do pôdy zvýšime obsah uhlíka v pôde a poskytneme výživu rastlinám, ktoré pri raste získavajú ďalší CO2 zo vzduchu prostredníctvom fotosyntézy.

 

Musím materiál v Subpode prevzdušňovať?

Áno, najlepšie po každom kŕmení. Ideálnym nástrojom je prekyprovacia tyčinka. Môže pripomínať zväčšenú metličku starej mamy, ale svoju prácu v Subpod zvládne na výbornú. Premieša čerstvý biologický odpad s kompostom, pekne nadýcha materiál a vytvorí priestor pre molekuly kyslíka, čím zabráni zápachu. Ak ju však nemáte, nezúfajte. Môžete použiť iné záhradné náradie alebo dokonca konár zo spadnutého stromu.

 

Koľko dážďoviek potrebujem?

Ideálne je zriadiť subpod s približne 2 000 dážďovkami. Ak sa vám nepodarí získať toľko dážďoviek, bude to vyžadovať trochu viac trpezlivosti a menej kŕmenia na začiatku. Dážďovky budú každý mesiac zdvojnásobovať svoj objem. Pri plnej kapacite môžete v Subpodoch chovať až 30 000 dážďoviek.

 

Kde zohnať dážďovky?

Zbierať dážďovky zo zeme by trvalo dlho, preto je najlepšie poobzerať sa po okolí, či niekto vo vašom okolí nejaké nemá. Dobre vám poslúži naša mapa komunitných záhrad a kompostérov na mapko.cz. Možno budete prekvapení, koľko ľudí má doma dážďovky a radi ich vymenia za pohár džemu. Kalifornské dážďovky si môžete kúpiť aj v našom e-shope.

 

Ako a kedy zbierať kompost zo Subpodu?

Na hotový kompost sa môžete tešiť približne o 3 mesiace. Zber je veľmi jednoduchý. Tak ako má klasický vermikompostér podlahu, Subpod má komory. Jednu komoru stačí prestať kŕmiť. Do dvoch týždňov sa dážďovky zbalia, dojedia zvyšky bioodpadu a presunú sa do novej komory pre čerstvý bioodpad. Kompost potom môžete použiť na celú záhradu vrátane všetkých vyvýšených záhonov a izbových rastlín.

 

Dve komory podzemného vermikompostéra spolu spracujú až 15 kg biologického odpadu týždenne.

Odporúčame najprv naplniť jednu komoru a až po naplnení druhú komoru.

Prvá komora potom môže odpočívať a kompost bude postupne dozrievať.

 

Môžem mať Subpod vonku po celý rok?

Pôda, v ktorej je Subpod zakopaný, funguje ako skvelá izolácia. Nemusíte sa teda starať o to, kam Subpod v lete alebo v zime premiestniť. Keď dážďovkám začne byť zima, zahrabú sa hlbšie do pôdy alebo sa zahrejú rozkladajúcim sa biologickým odpadom.

 

S klesajúcou teplotou však aktivita dážďoviek klesá. Koniec koncov, aj my v zime oceníme skôr reštauráciu s roztopeným krbom ako posedenie v záhrade. Preto je dobré umiestniť do Subpodu teplomer. Akonáhle teplota začne klesať pod 10 °C, pridajte tepelnú izoláciu. Takouto dážďovkou dekou je suché lístie, drevené hobliny alebo možno kokosové vlákno. Hlavne dážďovky príliš nekŕmte. Našťastie ľudia v zime produkujú menej organického odpadu, takže kŕmenie Subpod ide ruka v ruke s našou spotrebou.

 

Ako bonus vám ponúkame náš tajný tip. Nahraďte časť jedla kávovou usadeninou, ktorá udrží viac tepla, ako by ste čakali.

 

A čo čaj z dážďoviek?

Tiež vás hneď napadlo, či všetok dážďovkový čaj neskončí v jednom vyvýšenom záhone a na zvyšok záhrady nevyjde? Nemajte obavy. Výrobcu to napadlo. Subpod má v spodnej časti zásuvku, ktorá slúži ako zberná nádoba na dážďovkový čaj. Stačí pripojiť hadicu alebo PVC rúrku k vývodu šuplíka a vyviesť ju von. Na koniec umiestnite zbernú nádobu a všetka zázračná tekutina je vaša. Dávajte však pozor, aby bol vývod umiestnený nižšie ako Subpod. Sklon rúrky je dôležitý pre odtok vody. Videli ste už niekedy, že by voda tiekla do kopca? Ani my nie.

 

Čaj z dážďoviek nezabudnite pred podávaním celej záhrade zriediť vodou v pomere 1:10.

 

Čo ak sa objaví pleseň?

Subpodovi nevadí trochu plesne, je to bežné počas rozkladu. Môže však byť aj znakom príliš veľkej vlhkosti. Pre istotu pridajte do Subpod trochu suchého uhlíkatého materiálu vo forme pilín a pomocou tyče všetko dôkladne prevzdušnite.

 

Máme aj Subpod Mini!

Nevyužijete obe komory klasického Subpodu? V našom e-shope nájdete aj Subpod Mini, mladšieho súrodenca s jednou komorou, ktorý funguje podobne ako jeho väčší brat. Dokáže spracovať až 10 kg bioodpadu za týždeň a vďaka takmer polovičnej veľkosti sa zmestí aj do menšieho vyvýšeného záhonu.

 

Na veku Subpodu Mini nájdete návod, ako sa o vermikompostér správne starať.

 

Porovnanie Subpodu a Subpodu Mini

Subpod

Subpod Mini

 Rozmery

 v 43 × š 75 × h 45

 v 49 × š 45 × h 43

 Množstvo bioodpadu za   týždeň

 15 kg

 10 kg

 Počet komôr

 2

 1

 Údržba

 5 minut týždne

 5 minut týždne

 Umiestenie

 do väčšieho vyvýšeného záhonu v záhrade 
 alebo na terase alebo priamo v záhrade

 ideálny do vyvýšeného záhonu v záhrade, 
 na terase alebo na balkóne



Viac informácií o Subpode nájdete v našom e-shope. Alebo máte iné otázky, na ktoré ste tu nenašli odpoveď? Napíšte nám na info@kokoza.cz a my vám radi pomôžeme. Prípadne sme pre vás našli aj niekoľko užitočných videí, ktoré vám vysvetlia všetko dôležité.

 

Užitočné videá v angličtine

 

Tento článok vznikol v rámci projektu Mezinárodní týden kompostování, ktorý je spolufinancovaný Ministerstvom životného prostredia Českej republiky na základe rozhodnutia ministra životného prostredia.