Novinka

VEĽKOOBJEMOVÝ KOMPOSTÉR BOKASHI

Tento kompostér Bokashi je veľkoobjemová nádoba na spracovanie bioodpadu, kuchynských zvyškov a záhradného odpadu pomocou procesu fermentácie. Hodí sa skôr do väčších kuchýň alebo záhrad. Kompostovaniu s Bokasi prepadol i herec Jan Meduna.

  • Navrhnuté slovinskou firmou Skaza.
  • Spracuje všetky zvyšky jedla.
  • Odpad tu fermentuje, nehnije.

  • €179 bez DPH
  • Skladem
€216
Kategória: Kompostovanie
 

Rozmery: v 17 × š 20,5 × h 24

Objem: 120 l

Balenie obsahuje: nádobu, kovovú mriežku, kohútik, 4 balenia Bokashi zmesi (po 2 kg)

Kam umiestniť veľkoobjemový kompostér Bokashi

Tam, kde je stálejšia teplota, napr. vo vetranej chodbe. Zvládne to aj vonku, len ho treba na zimu chrániť pred kolísavou teplotou, aby sa chladom nespomaľoval proces fermentácie.

Čo patrí do veľkoobjemového kompostéra Bokashi

Do veľkoobjemového kompostéra Bokashi môže prísť takmer všetok organický odpad, kuchynské zvyšky aj odpad zo záhrady. Pokiaľ budete výsledný produkt vyhadzovať do hnedej popolnice na bioodpad, nepridávajte do kompostéra Bokashi žiadny odpad živočíšneho pôvodu. Väčšie kusy odporúčame nakrájať na menšie, tým sa proces fermentácie uľahčí.

  • ovocie a zelenina
  • citrusy a banánové šupky
  • varené jedlo
  • varené a surové mäso
  • syr
  • ryby
  • jogurt
  • vajcia
  • menšie kosti
  • chlieb
  • lógr
  • čajové sáčky
  • suché kvety
  • papierové vreckovky
  • nadrvené vetvy, lístie

 

Čo nepatrí do veľkoobjemového kompostéra Bokashi

  • ocot
  • džús
  • mlieko
  • olej
  • voda
  • väčšie kosti
  • popol
  • zvieracie exkrementy
  • papier

 

Ako začať kompostovať s veľkoobjemovým kompostérom Bokashi?

  • na dno prázdnej Bokashi nádoby vhoďte trochu Bokashi zmesi
  • kuchynský odpad pokrájajte na kúsky max. 5×5 cm
  • odpad vložte do nádoby (vrstva cca 5 cm)
  • všetko zasypte trochou zmesi Bokashi
  • vytlačte vzduch silným stlačením odpadu
  • zatvorte veko nádoby
  • a tak stále dookola, kým nie je nádoba plná.

 

Čo je Bokashi zmes?

Súčasťou balenia je i Bokashi zmesktorá podporuje proces fermentácie. Je vyrobená z obilných otrúb a melasy, obohatená o baktérie kyseliny mliečnej, kvasinky, fotosyntetizujúce organizmy a enzymaticky aktívne huby. Bokashi zmes si môžete dokupovať alebo vyrobiť sami podľa návodných videí.

Aký je výsledný produkt kompostéra Bokashi?

Nielen hrejivý pocit, že znížite množstvo odpadu na skládkach a v spaľovniach, ale hlavne budete môcť pôde vrátiť, čo jej v dnešných dňoch chýba – základ pre kvalitný kompost a Bokashi čaj.

Ako dlouho trvá, kým sa Bokashi nádoba naplní?

Doba naplnenia kompostéra je individuálna a závisí od množstva vyprodukovaného odpadu:

  • po naplnení nechajte Bokashi 14 dní pracovať so zatvoreným vekom
  • stále odpúšťajte Bokashi čaj
  • Bokashi materiál je pripravený, akonáhle z neho ucítite sladko-kyslý odér (kuchynské zvyšky však nemenia svoj tvar)
  • po ukončení procesu zmiešajte zvyšky z kompostéra s pôdou na vašej záhradke, zakopte do pôdy, pridajte ich na kompost alebo ich vyhoďte do hnedej popolnice na bioodpad (všetky nápady na spracovanie Bokashi materiálu nájdete tu).

 

Kedy stočíte prvý Bokashi čaj a čo s ním?

Fermentačná tekutinu – Bokashi čajktorý počas procesu vzniká, sa objaví zhruba po týždni od začatia plnenia nádoby. Je možné ho stáčať kohútikom naspodku nádoby a následne ho použiť ako hnojivo pre kvety (v pomere 1:200 s vodou) alebo ako prírodný čistič odpadu. Výluh stáčajte každý deň.

Nie je kompostér Bokashi Organko cítiť?

Bokashi metóda využíva proces fermentácie bez prístupu vzduchu. Vnútri kompostéra teda nič nehnije, neuniká nepríjemný zápach a odpad neláka hmyz. Keby sa vám predsa len niečo nezdalo, Bokashi FAQ alebo naša kompostovacia poradňa pomôžu. 

Chcete byt súčasťou Bokashi komunity a podeliť sa o svoje skúsenosti?

Pridajte sa do našej facebookovej skupiny Kompostování a Bokashi.

 

 

Prečo kompostuje Klára Vytisková?

Klára Vytisková_4