Novinka

SET BOKASHI ORGANKO ESSENTIAL SO ZÁKLADŇOU - SIVÁ+ 1 KG ZMESI

Kompostér Bokashi Organko Essential spracováva biologický odpad s pomocou fermentácie. Je vyrobený z recyklovaných materiálov slovinskou spoločnosťou Skaza a dokáže spracovať takmer všetok organický odpad. Do kompostovania s kompostérom Bokashi sa zamiloval aj herec Jan Meduna.

Slovenský návod Bokashi Organko Essential.

Viac o Bokashi nájdete v našom podcaste, ktorý vznikol vo spolupráci s Loopou Vojty Kovala.


  • €66 bez DPH
  • Momentálně nedostupné
€80
Kategória: Kompostovanie
 
  • Vhodný aj do malého bytu.
  • Kompostujte celoročne bez mušiek a zápachu.
  • Získate aj prírodný čistič odpadu.
  • Možno umývať v umývačke riadu.
  • S nádstavcom na pohodlné prelievanie čaju bokashi do fliaš.

Rozmery kompostéru Bokashi Organko Essential

Rozmery: 35,2 x 30,2 x 69,8cm

Objem: 2 x 15,3 l

 

Kam umiestniť kompostér Bokashi Organko Essential – kde sa mu bude páčiť

Tam, kde je stálejšia teplota. Môžete ma mať poruke pri varení (napr. vedľa nádob na triedený odpad) alebo napríklad vo vetranej chodbe. Ale ak doma nemáte miesto, zvládnem to aj vonku, len ma treba na zimu umiestniť domov, aby sa chladom nespomaľoval proces fermentácie.

Čo patrí do kompostéra Bokashi Organko Essential – čo mu chutí

Do kompostéra Bokashi môže prísť takmer všetok organický odpad. Väčšie kusy odporúčame nakrájať na menšie, tým sa proces fermentácie uľahčí.

  • ovocie a zelenina
  • zvyšky varených jedál
  • chlieb
  • kávová usadenina
  • čajové vrecká
  • zvädnuté kvety
  • vreckovky, obrúsky


Čo nepatrí do kompostéra Bokashi Organko Essential – s čím si neporadí

Pokiaľ budete výsledný produkt vyhadzovať do hnedej nádoby na bioodpad, nepridávajte do kompostéra Bokashi žiadny odpad živočíšneho pôvodu.

  • ocot
  • džús
  • mlieko
  • olej
  • voda
  • väčšie kosti
  • popol
  • zvieracie exkrementy
  • papier

Ako začať kompostovať s Bokashi kompostérom?

  • na dno prázdnej Bokashi nádoby vhoďte odmerku Bokashi zmesi
  • do nádoby vložte bioodpad
  • zasypte ho odmerkou zmesi Bokashi
  • vytlačte vzduch pomocou vtláčadla
  • zatvorte veko
  • a tak stále dookola, kým nie je nádoba plná.

Čo je Bokashi zmes?

Súčasťou balenia je aj Bokashi zmes, ktorá podporuje proces fermentácie. Je vyrobená z obilných otrúb a melasy, obohatená o baktérie kyseliny mliečnej, kvasinky, fotosyntetizujúce organizmy a enzymaticky aktívne huby. 1 kg Bokashi zmesi by malo vydržať na 30-50 dní. Bokashi zmes si môžete dokupovať alebo vyrobiť sami podľa návodných videí. 

Aký je výsledný produkt kompostéra Bokashi Organko Essential?

Nielen hrejivý pocit, že znížite množstvo odpadu na skládkach a v spaľovniach, ale hlavne budete môcť pôde vrátiť to, čo jej v dnešných dňoch chýba – základ pre kvalitný kompost, a Bokashi čaj. Ako naložiť s výživným zfermentovaným bokashi výstupom si môžete prečítať na našom blogu.

Ako dlho trvá, kým sa Bokashi nádoba naplní?

Doba naplnenia kompostéra je individuálna a závisí od množstva vyprodukovaného odpadu, priemerná doba naplnenia bežnou rodinou je cca 14 dní. 

  • po naplnení nechajte Bokashi 14 dní pracovať v uzavretej nádobe
  • po 3-5 dňoch počas procesu fermentácie odpúšťajte Bokashi čaj
  • Bokashi materiál je pripravený akonáhle z neho ucítite sladko-kyslý odér (kuchynské zvyšky však nemenia svoj tvar)
  • po ukončení procesu zmiešajte zvyšky z kompostéra s pôdou na vašej záhradke, zakopte do pôdy, pridajte ich na kompost alebo ich vyhoďte do hnedej nádoby na bioodpad (všetky nápady na spracovanie Bokashi materiálu nájdete tu).

Kedy stočíte prvý Bokashi čaj a čo s ním?

Fermentačná tekutina – Bokashi čaj, ktorý počas procesu vzniká, sa objaví zhruba po 14 dňoch od zahájenia plnenia nádoby. Je možné ho stáčať kohútikom naspodku nádoby a následne ho použiť ako hnojivo pre kvety (zriedený v pomere 1:200 s vodou) alebo ako prírodný čistič odpadu. Výluh stáčajte každých 3-5 dní.

Nie je kompostér Bokashi Organko Essential cítiť?

Bokashi metóda využíva proces fermentácie bez prístupu vzduchu (vzduchotesné veko). Vnútri kompostéra teda nič nehnije, neuniká nepríjemný zápach a odpad neláka hmyz. Ak by sa predsa len niečo pokazilo, Bokashi FAQ alebo naša kompostovacia poradňa pomôžu.

Chcete byť súčasťou Bokashi komunity a zdieľať svoje skúsenosti?

Pridajte sa do našej facebookovej skupiny Kompostovanie a Bokashi.

Váhate medzi Bokashi kompostérom a vermikompostérom?

Pre koho je vhodné Bokashi:

  • Pre tých, ktorí chcú jednoduché a pohodlné riešenie do interiéru bytu alebo kancelárie.
  • Pre tých, ktorí zvládnu 1-2x za mesiac Bokashi hnojivo nejakým spôsobom využiť.
  • Pre tých, ktorí chcú odkloniť bioodpad z koša na zmes, povýšiť ho na hnojivo a vrátiť živiny späť do pôdy. 

 

Pre koho je vhodný vermikompostér:

  • Pre tých, ktorí majú trpezlivosť starať sa o dážďovky, majú chuť sa učiť, nezľaknú sa prvej mušky, hľadajú nového domáceho maznáčika alebo nové hobby. 
  • Pre školy a škôlky, kde vermikompostér poslúži ako názorná ukážka premeny bioodpadu na kompost. Dážďovky sú na rozdiel od Bokashi mikroorganizmov vidieť voľným okom a sú veľmi interaktívne.
  • Pre pestovateľov, ktorí chcú prémiové hnojivo pre svoje rastliny a zeleninu.

 

Proč kompostuje Markéta Pavleje z Kitchenette?

Markéta Pavleje