Dážďovkový čaj = superdrink pre vaše rastliny

 

 

Možno ste si už všimli toto zvláštne slovné spojenie a uhádli ste, že hovoríme o tekutom hnojive, ktoré možno získať vermikompostovaním. Marketingový slogan dezodorantu Old Spice "Dôkaz namiesto sľubov" by sa hodil aj na dážďovkový čaj, pretože tí, ktorí raz dopriali svojej záhrade alebo kvetináčom dážďovkový čaj, si uvedomili, že doposiaľ pestovali pod svoje možnosti. 

 

Čo je dážďovkový čaj?

Keď hovoríme o dážďovkovom čaji, máme na mysli výluh, ktorý vzniká samovoľne počas vermikompostovania v interiérových vermikompostéroch (či už je to ten luxusný fešák s medzinárodným ocenením za dizajn, alebo ten z workshopu). Tento výluh vzniká prirodzene a celkom logicky - zvyšky ovocia a zeleniny obsahujú veľa vody a tá musí niekam odtekať. Preto majú interiérové vermikompostéry vždy zbernú nádobu, zvyčajne na samom dne, kam táto životodarná tekutina odteká. Pozrite si túto reportáž o dážďovkových čajoch a vermikompostovaní z Receptára prima nápadov.

 

Nie je čaj z dážďoviek ako čaj z dážďoviek. Správny termín pre spontánne vznikajúcu tekutinu v domácom vermikompostéri by mal byť "výluh". Niektoré zdroje uvádzajú termín "dážďovkový čaj", anglicky worm tea, a niektoré zdroje zase vermicompost tea pre tekuté hnojivo, ktoré vzniká extrakciou pevného kompostu za určitých podmienok, podobne ako výluhový čaj. Svojou farbou dokonca pripomína poctivý Earl Grey.

 

 

Aké je kúzlo čaju z dážďoviek?

Šupky a odrezky ovocia a zeleniny sú plné vody. Tá sa vo vermikompostéri uvoľňuje a pri prechode vermikompostérom sa obohacuje o rôzne živiny a enzýmy. Samozrejme, zloženie a kvalita výsledného worm tea je ovplyvnená zložením vloženého biologického odpadu. Rastliny a pôda ocenia dážďovkový čaj predovšetkým preto, že:

  • zvyšuje odolnosť rastlín voči suchu
  • podporuje rast rastlín
  • má regeneračné účinky
  • chráni pred chorobami, škodcami a pôsobí proti plesniam
  • podporuje kvitnutie a tvorbu plodov
  • obsahuje vyvážený pomer živín
  • obsahuje enzýmy, vápnik, horčík, sodík a iné

 

Dážďovkový čaj ocení každý, kto ho pestuje. Či už máte len niekoľko izbových rastlín, paradajky na balkóne, okrasné kvetináče, alebo naopak pestujete vo veľkej záhrade.

 

dazdovkovy caj

 

Ako dávkovať?

Čaj z dážďoviek je naozaj silný, preto je dôležité zriediť ho vodou, aby ste rastliny nespálili. Niektoré zdroje uvádzajú pomer 1:1, inde nájdete pomer 1:9 alebo 1:10 (dážďovkový čaj : voda). Záver: zrieďte ho! Aplikáciu môžete vykonať klasickou konvičkou alebo rozprašovačom.

 

 

Kde zohnať dážďovkový čaj?

Tí, ktorí chcú sliediť a spoznávať život dážďoviek, môžu začať vermikompostovať a zabezpečiť si tak neobmedzený prísun čaju. Ďalšou možnosťou je pozrieť si mapu komunitných záhrad a kompostérov na www.mapko.cz, kde stačí osloviť niektorého vlastníka vermikompostéru vo vašom okolí a skúsiť požiadať o vzorku dážďovkového čaju (nezabudnite sa dohodnúť na odmene, v mape sa zvyčajne vymieňa za niečo dobré na jedenie, napr. kvalitnú čokoládu, kávu z pražiarne, čaj, fľašu dobrého vína a pod.) Môžete tiež získať certifikovaný český dážďovkový čaj Florium. Vyrába ho český pár Šárka a David, ktorí to robia naozaj profesionálne a s láskou, ich hnojivo je výlučne z organických rastlinných zvyškov.

 

 

Chcem vedieť viac o dážďovkovom čaji

Katka Klubalová z Prírodovedeckej fakulty UK napísala diplomovú prácu na tému Čaj z dážďoviek - tekutý produkt vermikompostovania a perspektívy jeho ďalšieho využitia. Sme radi, že sme mohli prispieť 3 vzorkami dážďovkového čaju do mlyna. Katka testovala zloženie a využitie dážďovkového čaju a tiež jeho využitie pri hydroponickom pestovaní. Nájdete tu veľa informácií o dážďovkovom čaji. Prehľadný rešerš nájdete aj v Katkinej prvotine, bakalárskej práci, kde nás zaujalo, že:

 

“Singh et al (2010) prováděl studii na jahodnících. Ukázalo se, že použitím worm tea jako postřiku na listy se rostlině prokazatelně zvětšila listová plocha o 10.1– 18.9 %, zvýšila se hmotnost sušiny jahodníků o 13.9–27.2 % a výtěžek plodů byl větší o 9.8–13.9 %. Tyto parametry byly srovnávány s kontrolou, kde listy byly stříkány pouze vodou.”

“Studie uvedená v Asian Journal of Plant Science také uvádí, že výluh z vermikompostu má nízkou konduktivitu (vodivost) ve srovnání s výluhem z klasického kompostu, to znamená, že worm tea má menší obsah rozpuštěných solí. Naopak výluh z vermikompostu má mnohem vyšší koncentrace dusíku a fosforu, což jen podporuje fakt, že je to výborné hnojivo [Carlos et al, 2008].”

 

Neváhajte zadať do internetového vyhľadávača "worm tea". Nájdete mnoho anglických článkov a videí, ako je napríklad toto:

 

 

 

Projekt "Třídit BIO je normální" je spolufinancovaný Štátnym fondom životného prostredia Českej republiky na základe rozhodnutia ministra životného prostredia.