KOMPOSTÉR BOKASHI ORGANKO - BÉŽOVÁ

Kompostér Bokashi Organko spracováva bioodpad pomocou fermentácie. Je vyrobený z recyklovaných materiálov a poradí si s takmer všetkým organickým odpadom. 

 Navrhnutý slovinskou firmou Skaza.

 Kompostujte bez mušiek a zápachu.

 Získate aj prírodný čistič odpadu.

 Český návod Bokashi Organko.


  • €49 bez DPH
  • Skladem
€59
Kategória: Kompostovanie
 

Rozmery: 38 x 27 x 32 cm

Objem: 16 l

Kam umiestniť kompostér Bokashi Organko – kde sa mu bude páčiť

Tam, kde je stálejšia teplota. Môžete ma mať poruke pri varení (napr. vedľa nádob na triedený odpad) alebo napríklad vo vetranej chodbe. Ale ak doma nemáte miesto, zvládnem to aj vonku, len ma treba na zimu umiestniť domov, aby sa chladom nespomaľoval proces fermentácie.

Čo patrí do kompostéra Bokashi Organko – čo mu chutí

Do kompostéra Bokashi môže prísť takmer všetok organický odpad. Väčšie kusy odporúčame nakrájať na menšie, tým sa proces fermentácie uľahčí.

 ovocie a zelenina

 zvyšky varených jedál

 chlieb

 kávová usadenina

 čajové vrecká

 zvädnuté kvety

 vreckovky, obrúsky

Čo nepatrí do kompostéra Bokashi Organko – s čím si neporadí

Pokiaľ budete výsledný produkt vyhadzovať do hnedej nádoby na bioodpad, nepridávajte do kompostéra Bokashi žiadny odpad živočíšneho pôvodu.

 ocot

 džús

 mlieko

 olej

 voda

 väčšie kosti

 popol

 zvieracie exkrementy

 papier

Ako začať kompostovať s Bokashi kompostérom?

 na dno prázdnej Bokashi nádoby vhoďte odmerku Bokashi zmesi

 do nádoby vložte bioodpad

 zasypte ho odmerkou zmesi Bokashi

● vytlačte vzduch pomocou vtláčadla

 zatvorte veko

● a tak stále dookola, kým nie je nádoba plná.

Čo je Bokashi zmes?

Súčasťou balenia je aj Bokashi zmes, ktorá podporuje proces fermentácie. Je vyrobená z obilných otrúb a melasy, obohatená o baktérie kyseliny mliečnej, kvasinky, fotosyntetizujúce organizmy a enzymaticky aktívne huby. 1 kg Bokashi zmesi by malo vydržať na 30-50 dní. Bokashi zmes si môžete dokupovať alebo vyrobiť sami podľa návodných videí.

Aký je výsledný produkt kompostéra Bokashi Organko?

Nielen hrejivý pocit, že znížite množstvo odpadu na skládkach a v spaľovniach, ale hlavne budete môcť pôde vrátiť to, čo jej v dnešných dňoch chýba – základ pre kvalitný kompost, a Bokashi čaj. 

Ako dlho trvá, kým sa Bokashi nádoba naplní?

Doba naplnenia kompostéra je individuálna a závisí od množstva vyprodukovaného odpadu, priemerná doba naplnenia bežnou rodinou je cca 14 dní. 

 po naplnení nechajte Bokashi 14 dní pracovať v uzavretej nádobe

 po 3-5 dňoch počas procesu fermentácie odpúšťajte Bokashi čaj

 Bokashi materiál je pripravený akonáhle z neho ucítite sladko-kyslý odér (kuchynské zvyšky však nemenia svoj tvar)

 po ukončení procesu zmiešajte zvyšky z kompostéra s pôdou na vašej záhradke, zakopte do pôdy, pridajte ich na kompost alebo ich vyhoďte do hnedej nádoby na bioodpad (všetky nápady na spracovanie Bokashi materiálu nájdete tu).

Kedy stočíte prvý Bokashi čaj a čo s ním?

Fermentačná tekutina – Bokashi čaj, ktorý počas procesu vzniká, sa objaví zhruba po 14 dňoch od zahájenia plnenia nádoby. Je možné ho stáčať kohútikom naspodku nádoby a následne ho použiť ako hnojivo pre kvety (zriedený v pomere 1:200 s vodou) alebo ako prírodný čistič odpadu. Výluh stáčajte každých 3-5 dní.

Nie je kompostér Bokashi Organko cítiť?

Bokashi metóda využíva proces fermentácie bez prístupu vzduchu (vzduchotesné veko). Vnútri kompostéra teda nič nehnije, neuniká nepríjemný zápach a odpad neláka hmyz. Ak by sa predsa len niečo pokazilo, Bokashi FAQ alebo naša kompostovacia poradňa pomôžu.

Chcete byť súčasťou Bokashi komunity a zdieľať svoje skúsenosti?

Pridajte sa do našej facebookovej skupiny Kompostovanie a Bokashi.

Váhate medzi Bokashi kompostérom a vermikompostérom?

Pre koho je vhodné Bokashi:

 Pre tých, ktorí chcú jednoduché a pohodlné riešenie do interiéru bytu alebo kancelárie.

 Pre tých, ktorí zvládnu 1-2x za mesiac Bokashi hnojivo nejakým spôsobom využiť.

 Pre tých, ktorí chcú odkloniť bioodpad z koša na zmes, povýšiť ho na hnojivo a vrátiť živiny späť do pôdy. 

Pre koho je vhodný vermikompostér:

 Pre tých, ktorí majú trpezlivosť starať sa o dážďovky, majú chuť sa učiť, nezľaknú sa prvej mušky, hľadajú nového domáceho maznáčika alebo nové hobby. 

 Pre školy a škôlky, kde vermikompostér poslúži ako názorná ukážka premeny bioodpadu na kompost. Dážďovky sú na rozdiel od Bokashi mikroorganizmov vidieť voľným okom a sú veľmi interaktívne.

 Pre pestovateľov, ktorí chcú prémiové hnojivo pre svoje rastliny a zeleninu.

Prečo kompostuje Markéta Pavleje / Kitchenette?

Pretože je to ekologické, prirodzené a ešte naviac aj výnosné. Naviac ma baví pozorovať ten cyklus