Zapožičanie kompostéru Bokashi Organko pre inštitúcie

Chcete si vo firme, škole či škôlke vyskúšať, ako sa kompostuje pomocou fermentácie? Radi Vám zapožičiame naše Bokashi kompostéry i zmes za symbolickú sumu. Bokashi Organko sa najviac hodí do inštitúcií so záhradou, väčším kompostérom alebo popolnicou na bioodpad.


  • Skladem
€4
Kategória: KOMPOSTOVANIE
 

Kompostér Bokashi rozkladá bioodpad pomocou fermentácie a zamedzuje tak hnilobnému procesu. Vďaka vzduchotesnému veku je kompostéru zamedzený prístup vzduchu a nešíri se tak žiadny zápach. Výsledkom Bokashi kompostovania je základ pre kvalitný kompost a kvapalina, ktorá sa dá použiť ako hnojivo. Prečítajte si viac o Bokashi kompostovaní v našom článku. 

Český návod na stiahnutie TU

Rozmery: H27 x D32 x V39

Objem: 16 l

 

S Bokashi Organko sa o odpad staráte najviac zodpovednou a praktickou cestou priamo tam, kde sa odpad vytvára - u vás doma.

Vnútri nič nehnije, preto z kompostéra neuniká nepríjemný hnilobný zápach a odpad neláka hmyz. Oddelenie organického od zmiešaného odpadu so sebou prináša aj menej časté vynášanie koša a ušetrenie za jeho odvoz či odpadkové vrecia. Po pridaní zmesi bokashi, obsahujúcej prospešné mikroorganizmy, dochádza v kompostéri k efektívnemu procesu fermentácie. Odpad si tak zachová všetky živiny, ktoré by inak boli stratené. Doba naplnenia kompostéra je individuálna a závisí od množstva vyprodukovaného odpadu, priemerná doba naplnenia bežnou rodinou je cca 30 dní.

Výsledná zmes predstavuje skvelý základ pre prvotriedny kompost. Fermentačné tekutiny, ktoré počas procesu vzniknú, je možné stáčať kohútikom naspodku nádoby a následne ich použiť ako hnojivo pre kvety (v riediacom pomere 1:200 s vodou) alebo ako prírodný čistič odpadu. 

Ide o prvý krok k vytvoreniu cirkulárnej ekonomiky u vás doma, vzniká zdroj pre ďalší život. Podporuje zodpovedný prístup k životnému prostrediu.

 

Ako ho používať?

Do kompostéra môže ísť takmer všetok organický odpad. Väčšie kusy odporúčame krájať na menšie, tým sa proces fermentácie uľahčí. Pokiaľ budete výsledný produkt vyhadzovať do hnedej popolnice na bioodpad nepridávajte do kompostéra žiadny odpad živočíšneho pôvodu.

 

VHODNÝ ODPAD

NEVHODNÝ ODPAD

ovocie a zelenina

zbytky varených jedál

chlieb

kávová usadenina

čajové sáčky

zvädnuté kvety, vreckovky, obrúsky

 

 

 

 

ocot

džús

mlieko

olej

voda

väčšie kosti

popol

zvieracie exkrementy

papier

 

POSTUP PRE DOKONČENIE PROCESU FERMENTÁCIE

  1. napĺňajte kompostér bioodpadom (väčšie kusy nakrájajte na menšie)
  2. po každom pridaní bioodpadu zasypte odmerkou zmesi bokashi
  3. po naplnení nechajte 14 dní pracovať
  4. po 3-5 dňoch počas procesu fermentácie odpúšťajte fermentačnú tekutinu
  5. po ukončení procesu zmiešajte zvyšky z kompostéru s pôdou na vašej záhradke, zakopte do pôdy, pridajte ich na kompost alebo ich vyhoďte do hnedej popolnice na bioodpad

 

Balenie BOKASHI ORGANKO obsahuje: 

1x kompostér

1 kg zmesi bokashi

1x veko

1x kohútik

1x držadlo

1x sito

1x stierka k navršovaniu

1x dávkovací kelímok

1x dávkovacia lopatka

návod